Nevjerovatno: Nigerijski senator i supruga doveli mladića u London da mu uzmu bubreg, osuđeni su

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Nigerijski senator i supruga doveli mladića u London da mu uzmu bubreg, osuđeni su
Foto: Twitter / Ike Ekweremadu

Nigerijski senator Ike Ekweremadu, njegova supruga Beatrice i posrednica dr. Obinna Obeta proglašeni su krivima za dovođenje mladića iz Lagosa u Veliku Britaniju kako bi mu uzeli bubreg.

Kako piše Sky News, ulični trgovac (21) trebao je dobiti nagradu za doniranje svog bubrega kćerki političara Soniji Ekweremadu (25). Zahvat u vrijednosti 80.000 funti obavljen je u londonskoj bolnici Royal Free. Sonia je oslobođena optužbi, a suđenje se odvilo u Old Baileyju u Engleskoj.

Iako nije ilegalno donirati bubreg, to postaje krivično djelo ako postoji novčana nagrada ili druga materijalna korist.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

U optužnici stoji da se nigerijski političar, njegova žena i posrednik urotili da dovedu mladića u London i iskoristili ga za bubreg. Kćerka nigerijskog senatora trebala je transplantaciju bubrega zbog bolesti koja ju je natjerala da odustane od magisterija na Sveučilištu Newcastle.

U februaru 2022. mladić iz Lagosa je u bolnici Royal Free predstavljen kao Sonijin rođak. Medicinski sekretar u bolnici bio je provoditelj između mladića i ljekara. Tužitelj je rekao da su se nigerijski senator i supruga prema mladiću ponašali kao prema svojoj imovini.

Tužitelj je naveo da je ponašanje Ekweremadua, uspješnog advokata i osnivača humanitarnog udruženja za borbu protiv siromaštva, i političara koji je pomogao u izradi nigerijskih zakona protiv trgovine organima, pokazalo njegovo nepoštenje i licemjerje.

Rekao je da je Ekweremadu, koji posjeduje nekoliko imanja i ima 80 zaposlenih, pristao nagraditi siromašnog mladića za bubreg za svoju kćerku, a da se zbog svoje političke karijere nije raspitivao ni ko je to, niti je želio direktan kontakt s mladićem. Mladiću je obećano 7.000 funti i bolji život u Velikoj Britaniji.

Ekweremadu, koji je negirao optužbe, rekao je sudu da je bio žrtva prevare. Posrednica Obeta, koja je također negirala optužbe, ustvrdila je da muškarcu nije ponuđena nagrada za bubreg te da se ponašao altruistički. Beatrice je negirala bilo kakva saznanja o navodnoj zavjeri. Sonia nije dala iskaz.

WhatsApp poruke pokazane sudu otkrile su da je posrednica naplatila Ekweremadu 4,5 miliona naira (oko 9.000 eura) za naknade donatoru. Ekweremadu i Obeta priznali su da su lažno tvrdili da je muškarac Sonjin rođak u svom zahtjevu za vizu i u dokumentima predočenim bolnici.

Tužitelj je rekao da je Ekweremadu ignorirao ljekarske savjete da nađe donatora za svoju kćerku među pravim članovima porodice. Izricanje presude zakazano je za 5. maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije