Neviđene scene u Bruxellesu: Ministri zasjedaju, poljoprivrednici pale gume, probijaju barikade

0
FENA
Neviđene scene u Bruxellesu: Ministri zasjedaju, poljoprivrednici pale gume, probijaju barikade
Foto: Screenshot/Twitter / Paljenje guma u Briselu

Poljoprivrednici su u ponedjeljak u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU, dok su se ministri poljoprivrede okupili kako bi razgovarali o krizi u tom sektoru.

Interventna policija ispalila je vodene topove kako bi ugasila plamen.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Više od 100 traktora bilo je parkirano oko sjedišta institucija Evropske unije, na maloj udaljenosti od zatvorene zone gdje su ministri stizali na sastanak.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su višesedmične proteste tražeći akciju od kreatora politike u vezi sa nizom pritisaka – od jeftinih cena u supermarketima, preko jeftinog uvoza koji potkopava lokalne proizvođače, do strogih ekoloških pravila EU.

Lokalne pritužbe se razlikuju. Ali Morgan Ody, generalni koordinator poljoprivredne organizacije La Via Campesina, rekla je da za većinu farmera "radi se o prihodu".

"Radi se o činjenici da smo siromašni i da želimo pristojan život", rekla je Ody Reutersu.

Ody, i sama farmerka iz Bretanje u Francuskoj, pozvala je EU da uspostavi minimalne cijene podrške i izađe iz sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućavaju uvoz jeftinijih stranih proizvoda.

"Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da su nam, da bismo izvršili tranziciju, potrebne više cijene proizvoda jer je proizvodnja na ekološki način skuplja", rekla je Ody.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije