Neviđena katastrofa: Pukla brana u Poljskoj, ima mrtvih i nestalih, snimci su zastrašujući

1
Radiosarajevo.ba
Neviđena katastrofa: Pukla brana u Poljskoj, ima mrtvih i nestalih, snimci su zastrašujući
Foto: PrtScr / Facebook / Dramatično stanje diljem Europe

Brana na jugozapadu Poljske popustila je zbog poplava, a dijelovi Češke i Austrije također se bore sa zastrašujućim nevremenom koje je pogodilo centralnu i istočnu Europu. Riječ je o brani koja je podignuta početkom 20. stoljeća u dolini Klodzko na granici Poljske s Češkom, a visoka je 29 metara. Ovaj rezervoar za kontrolu poplava može primiti gotovo milijun metara kubičnih vode, navodi DPA.

Zbog poplava se jedna osoba utopila u Poljskoj, potvrdio je premijer Donald Tusk, javlja Reuters.

"Situacija je vrlo dramatična, najdramatičnija je u okrugu Klodzko", poručio je Tusk.

AJB DOC | Svjetska premijera filma koji razotkriva sistematsku krađu palestinske zemlje

AJB DOC | Svjetska premijera filma koji razotkriva sistematsku krađu palestinske zemlje

Lokalne vlasti iz Donje Šleske priopćile su da je probijena brana u mjestu Międzygórze. Regionalne vlasti opisale su situaciju kritičnom, zbog čega su evakuirana sela u nižim krajevima. Pritom, vremenska prognoza ne ide u prilog Poljacima, i danas i sutra najavljuju se nove obilne količine kiše.

Četvrt miliona kućanstava u Češkoj je bilo bez električne energije, a češka policija je rekla da traži troje ljudi koji su bili u automobili koji je pao u rijeku Starič blizu Lipova Lazne, 235 kilometara istočno od Praga u subotu.

Vlasti u Rumuniji su rekle da je kiša manje intenzivna nego u subotu, kada je u poplavama poginulo petero ljudi, a oštećeno je 5000 kuća. Pogođeni su gradovi i sela u sedam okruga diljem istočne Rumunjske, a jedinica za hitne slučajeve je rekla da i dalje traži dvoje nestalih osoba. 

Dužnosnici u mađarskom glavnom gradu Budimpešti su povećali svoju prognozu za rast vodostaja Dunava u drugoj polovici ove sedmice na više od 8,5 metara, čime bi se približio rekordnoj razini od 8,91 metara zabilježenoj 2013., dok je nastavilo kišiti u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji.

"Prema prognozama, jedna od najvećih poplava u proteklih godina se približava Budimpešti, no spremni smo obuzdati je", rekao je budimpeštanski gradonačelnik Gergely Karacsony.

Ni u Austriji nije dobro. Hitne službe satima se već bore na terenu s obilnim padavinama u Donjoj Austriji, koje su dovele do poplava. Kritično je i u Beču, gdje je počela evakuacija ugroženih stanovnika. Jedan je vatrogasac stradao u akciji spašavanja u Tullnu, a uključili su se i helikopteri u spašavanje građana Austrije. Državni vrh odlučio je ovaj dio zemlje proglasiti "područjem prirodne katastrofe."

‼️Die A1-Westautobahn wurde zwischen St. Pölten und Wien überflutet und ist gesperrt. An der tiefsten Stelle steht das...

Posted by WetterOnline Austria on Sunday, September 15, 2024

U Beču se rijeka Wien izlila te predstavlja opasnost, a došlo je i do izlijevanja kanala Dunava. Wien je poplavila i prve kuće, a do nekih se zgrada od sada može doći samo čamcem. Istovremeno, u pojedinim područjima Austrije je za manje od 24 sata palo više od metar snijega. Jedan muškarac nestao je u snježnoj lavini, a na snimkama koje kruže društvenim mrežama se vidi kako se mještani Obertauerna jedva probijaju kroz nanose, dok je snijeg gotovo potpuno zatrpao kuće i automobile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije