Neuspjela krađa: Pokušali oteti automobil, pa odustali jer nisu znali koristiti ručni mjenjač

1
Radiosarajevo.ba
Neuspjela krađa: Pokušali oteti automobil, pa odustali jer nisu znali koristiti ručni mjenjač
Foto: Printscreen / Neuspjela krađa automobila

Otimanje vozila, često uz upotrebu vatrenog oružja, vrlo je česta metoda krađe automobila u SAD-u i nekim državama Južne Amerike. No, da bi takvo nešto uspjelo, kriminalci bi trebali imati i malo osnovnih znanja o vožnji.

Dva tinejdžera saveznoj državi Maryland u SAD-u, naučila su to na teži način kada ih je policija uhapsila zbog neuspjelog pokušaja otmice automobila.

Incident se dogodio prošle subote na benzinskoj pumpi u gradu Germantownu. Vlasnik Subarua WRX bio je spreman krenuti kad su mu dva tinejdžera zgrabila ključeve i fizički ga natjerala ga da izađe iz automobila. Unatoč tome što vlasnik, u strahu za život, nije pružao otpor, pokušaj otmice automobila propao je za samo nekoliko sekundi.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Poput mnogih vozača u SAD-u, otmičari automobila nisu bili upoznati s time da neki automobili imaju ručne mjenjače i da je ipak potrebno neko znanje kako bi se takvi automobili vozili. Kad su shvatili da Subaru ima tri pedale i ručicu mjenjača, ekspresno su izašli iz auta i počeli bježati. Možemo samo zamisliti reakciju vlasnika koji je svoj automobil dobio natrag mnogo brže nego što je mogao sanjati.

Vozač je sve prijavio policiji koja je osumnjičene ubrzo locirala u blizini mjesta pokušaja otmice. Nakon kratke potjere (pješice, ne u autima) oni su i uhapšeni. Ispostavilo se da su nespretni lopovi maloljetni. Jedan je imao 17, a drugi samo 16 godina.

Nakon hapšenja, prevezeni su u pritvor i optuženi za pokušaj otmice automobila i urotu radi počinjenja kaznenog djela, te će ostati u pritvoru bez mogućnosti puštanja uz jamčevinu.

Sudit će im se kao odraslima, što znači da ih vjerojatno očekuju dugogodišnje zatvorske kazne. Nakon što izađu možda i nauče voziti aute s ručnim mjenjačem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije