Netanyahu pobjeđuje, desničari sve jači

Radiosarajevo.ba
Netanyahu pobjeđuje, desničari sve jači

Partija Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua najvjerovatnije će pobijediti na parlamentarnim izborima 22. januara, iako sve više raste popularnost desničara, rezultati su anketa.

Rezultati dva od tri istraživanja pokazuju da će Likud izgubiti glasače od političke pridošlice Naftalija Bennetta i njegove vjerske partije Bayit Yehudi, ili „jevrejski dom“, ali i rascjepkanog bloka lijevog centra.

Ipak, sve ankete predviđaju da će desničarska koalicija pobijediti u parlamentu koji ima 120 mjesta, što će osigurati Netanyahuu drugi mandat.

Dnevnik Yediot ahronot objavio je rezultate ankete prema kojima Likud osvaja 33 mjesta, četiri manje nego prošle godine. Prema istraživanju, čije je rezultate objavio list Jerusalem post, Likud osvaja 34 mjesta, što je manje od 39, koliko je bilo prije dvije sedmice. List Maariv navodi da će Likud osvojiti 37 mjesta.

Bez većine u parlamentu, Likud će morati da udruži snage sa drugim strankama da bi formirao vladu, navodi Reuters. Netanyahu bi mogao izabrati Bennetta i ultraortodoksne vjerske partije ili se udružiti sa članovima bloka lijevog centra.

Ljevičarska Laburistička partija je na drugom mjestu i ona će, prema svim anketama, imati 17 ili 18 mjesta.

Bennettova partijska platforma odbacuje rješenje dvije države sa Palestincima i snažno podržava gradnju naselja na Zapadnoj obali, što je pitanje koje blokira mirovne pregovore. Rezultati svih anketa ukazuju da će ova stranka i dalje napredovati i da će osvojiti između 12 i 14 mjesta u parlamentu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije