Netanyahu o napadima na Gazu: "Nastavljamo, punom snagom"

12
Radiosarajevo.ba
Netanyahu o napadima na Gazu: "Nastavljamo, punom snagom"
Foto: EPA-EFE / Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da "kraj sedmodnevnih neprijateljstava s militantima iz Gaze ne predstoji, usprkos diplomatskim potezima za ponovno uspostavljanje smirenosti".

"Naša kampanja protiv terorističkih organizacija nastavlja se punom snagom", rekao je Netanyahu u televizijskom govoru.

"Djelujemo sada, koliko god je potrebno, da vratimo mir i tišinu vama, izraelskim građanima. Trebat će vremena", rekao je izraelski premijer, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze ušlo je u sedmi dan zaredom, i to zračnim napadima rano u nedjelju; poginula su najmanje 42 Palestinca, ranjeno još desetine, a uništene su najmanje dvije stambene zgrade.

Na meti je bila i kuća šefa Hamasa iz Gaze Yehya al-Sinwara.

U Tel Avivu, u Izraelu, pak, ljudi su jurišali prema skloništima dok su se sirene koje su upozoravale na dolaznu raketnu vatru oglašavale po cijelom gradu.

Protekle sedmice u pojasu Gaze ubijeno je najmanje 188 ljudi, uključujući 55 djece i 33 žene. Više od 1.200 drugih je ranjeno. Na okupiranoj Zapadnoj obali izraelske su snage ubile najmanje 13 Palestinaca.

Izrael je prijavio 10 mrtvih, uključujući dvoje djece.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastalo se u nedjelju kako bi razgovaralo o najgorem izbijanju nasilja u posljednjih nekoliko godina u Palestini i Izraelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije