Netanyahu ne vjeruje u trajno primirje

Radiosarajevo.ba
Netanyahu ne vjeruje u trajno primirje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nagovijestio je da malo vjeruje u trajnost prekida vatre sa Hamasom.

Netanyahu je rekao pilotima koji su učestvovali u vojnoj operaciji Stub odbrane da se mogu pripremati za novu kampanju i rezervistima da će, po svoj prilici, biti potrebni ponovo kasnije, prenijeli su izraelski mediji. Netanyahu, koji je danas posjetio vazduhoplovnu bazu Palmachim, rekao je pilotima da su tačno izveli misije za koje su zaduženi.

"Ako se zatišje održi, možete nastaviti da se spremate za sljedeću kampanju", rekao je on. Ali, ako se zatišje naruši, upozorio je on, "ići ćete nazad da pogodite šta je ostalo od zaliha oružja Hamasa".

Izraelski premijer je rekao da je izraelska armija uništila većinu raketa u Gazi, usmjerenih ka centru Izraela i hiljade raketa usmjerenih na jug te zemlje.

"Onog trenutka kada je operacija postigla svoj cilj, nije bilo razloga da se nastavi", dodao je Netanyahu kojeg je dio izraelske javnosti kritikovao, jer nije naredio da se operacija nastavi kopnenom ofanzivom na pojas Gaze kako bi se srušio Hamas.

"Mi smo odlučili kada će početi i kontrolisali i kada će se završiti", rekao je on, ponovivši da će, ako se zatišje koje je vladalo u poslednjih nekoliko dana nastavi, Izrael "ostati tih", ali će u suprotnom reagovati oštro.

Prekid vatre proglašen je u srijedu i od tada je jedan Palestinac ubijen, a dvadesetak ih je ranjeno u pograničnom području.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije