Netanyahu: Ne prekidamo gradnju stanova za Jevreje

Radiosarajevo.ba
Netanyahu: Ne prekidamo gradnju stanova za Jevreje

Foto: AP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je u ponedjeljak navečer u Washingtonu da njegova vlada neće prekinuti gradnju stanova za Jevreje u istočnom Jeruzalemu, naglasivši da "Jeruzelem nije naselje, nego glavni grad Izraela".

Uprkos izuzetnom pritisku američke administracije da odustane od dogradnje velikog jevrejskog naselja Ramat Shloma u arapskom istočnom Jeruzalemu, koju je Washington osudio kao remećenje mirovnog procesa, Netanyahu je jasno dao do znanja da njegova vlada neće lako popustiti američkim zahtjevima. U govoru pred oko 8.000 izaslanika na godišnjem skupu krovne američke lobističke udruge AIPAC u Washingtonu, Netanyahu je ponovio da Izrael nema planova za zamrzavanje gradnje u istočnom Jeruzalemu, koja je izazvala nedavno zahlađenje u odnosima sa SAD-om.

Također je odbacio kritike Obamine administracije da izraelska politika šteti mirovnom procesu, kao i da gradnja u istočnom Jeruzalemu priječi bliskoistočno mirovno rješenje s dvije države - Izraelom i Palestinom. "Jevreji su gradili Jeruzalem 3.000 godina, jevrejski narod gradi Jeruzalem i danas. Jeruzalem nije naselje, on je naš glavni grad", naglasio je Netanyahu. "Mi želimo budućnost u kojoj će Izrael ostvarivati svoj puni potencijal kao globalni centar tehnologije, usidren u svojim vrijednostima, živeći u miru sa svim svojim susjedima. Uvjeren sam da u ispunjavanju tih ciljeva imamo trajno prijateljstvo SAD-a, najveće nacije na zemlji", rekao je Netanyahu na skupu AIPAC-a.

Clinton: U interesu mira Izrael mora učiniti teške izbore

Američki državni sekretar Hillary Clinton ponovila je danas američku podršku rješenju s "dvije države" za Izrael i Palestince, rekavši da je predanost Sjedinjenih Država takvom ishodu dovela do osude Washingtona izraelske najave da će izgraditi 1600 novih stambenih jedinica za židovske naseljenike u istočnom Jeruzalemu, piše Glas Amerike.

U svom govoru danas pred organizacijom koja lobira za izraelske interese AIPAC, gospođa Clinton je također ponovila američku podršku sigurnosti izraelske države, rekavši da Izrael mora učiniti neke teške izbore u interesu mira. Po njenim riječima status quo u regiji nije "održiv".

Susret s Obamom u Bijeloj kući

Netanyahu je jučer bio gost na večeri Bidenovoj rezidenciji, a u utorak navečer ima zakazan susret s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući, koji je glasnogovornik Robert Gibbs opisao kao "privatni sastanak".

Niz Netanyahuovih sastanaka u Washingtonu trebao bi smiriti napetosti između velikih saveznika, koje traju već dva dvije sedmice, otkako je Izrael posjet potpredsjednika Bidena, posvećen poticanju mirovnog procesa, dočekao s objavom gradnje 1.600 stanova u naselju Ramat Shlomu. Palestinci planiraju istočni Jeruzalem, koji je Izrael preoteo Jordanu u ratu 1967., pretvoriti u glavni grad svoje buduće države, pa nastavljanje židovske kolonizacije smatraju glavnom preprekom za mirovne pregovore.

Vezano:
"Bliskoistočni kvartet" osuđuje gradnju naselja u Izraelu

dnevnik.hr/voanews/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije