Nestanak Air Franceovog aviona: "Možemo očekivati najgore"

Radiosarajevo.ba
Nestanak Air Franceovog aviona: "Možemo očekivati najgore"

Osvježeno u 14:17
Avion Air Francea na letu AF-447 sa 216 putnika i 12 članova posade na putu iz Brazila za Pariz nestao je s radara iznad Atlantskog okeana.

Avion Airbus 330-200 poletio je s aerodroma u Rio de Janeiru u nedjelju u 19 sati i trebalo je da u Pariz sleti u 11.15 sati u ponedjeljak.

Iz Air Francea stigla je informacija da je avion u 00.14 po srednjoevropskom vremenu, prije nestanka, prijavio da je došlo do kratkog spoja nakon jakih turbulencija.

Francuski ministar zaštite okoliša odbacio je mogućnost da su avion oteli teroristi, već da se dogodila nesreća.

"Veoma smo zabrinuti. Avion je nestao s radara prije nekoliko sati. Možda je problem u transpoderu, ali takav se kvar rijetko događa", rekao je izvor s pariškog aerodroma za AFP.

Francuski ministar prometa Jean-Louis Borloo izjavio je da u ovom trenutku s pesimizmom gleda na sudbinu aviona.

"Možemo očekivati najgore", rekao je za radio Europe 1. Izjavio je i da je avion nestao i s vojnih radara te da bi mu, da je u zraku, do sada već nestalo goriva.

Glasnogovornica pariškog aerodroma "Charles de Gaulle" izjavila je da je kontakt s letom iz Rio de Janeira izgubljen u osam sati po srednjoevropskom vremenu.

Avion je nestao s radara 300 kilometara sjeveroistočno od grada grada Natala na brazilskoj obali i blizu otočja Fernando de Noronha. Tamošnja je vojna avijacija krenula u potragu na tome području.

Uprava aerodroma je objavila da će za rodbinu putnika s tog leta biti otvoren posebni terminal gdje će moći čekati vijesti o nestalom avionu, prenosi Le Figaro.

Francuski predsjednik Sarkozy naložio je da se učini sve potrebno kako bi se ušlo u trag avionu.

Ipak, kako prenosi Le Figaro, pouzdani, ali neimenovani izvori sa aerodroma govore kako "nema nade" da je iko preživio.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije