Nastavljeni neredi u SAD nakon ubistva: Jedna osoba ubijena, dvije ranjene

Radiosarajevo.ba
Nastavljeni neredi u SAD nakon ubistva: Jedna osoba ubijena, dvije ranjene
Foto: EPA-EFE / Neredi u SAD: Jedna osoba ubijena, dvije ranjene

Grad Kenosha u Wisconsinu treću noć zaredom postao je središte nemira nakon sukoba policije i demonstranata koji su palili zgrade i automobile tražeći pravdu za Afroamerikanca Jacoba Blakea.

U pucnjavi je ubijena jedna osoba, a dve su ranjene, navodi The NewYork Times.

Ured šerifa David Beth istražuje da li je pucnjavanja rezultat sukoba između demonstranata i grupe ljudi koji oružjem štite svoje poslovne objekte, javlja CNN, prenosi Slobodna Europa.

Blakeova porodica je u utorak pozvala na mirne demonstracije, osuđujuđi uništavanje grada prethodnih noći, uključujući paljenje zgrada i automobila.

Demonstranti su prekršili policijski sat koji je započeo u osam sati navečer po lokalnom vremenu te su se okupili ispred tamošnjeg suda.

Bacali su boce s vodom te palili vatru, a dva su gradska vozila izgorjela. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Podsjetimo, protesti su izbili nakon što je policija upucala iz blizine 29-godišnjeg Afroamerikanca Jacoba Blakea u nedjelju navečer dok je pokušavao ući u svoj automobil.

U automobilu su se nalazili njegovi sinovi u dobi od tri, pet i osam godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije