Nerazjašnjena ubistva za vrijeme Putinove vladavine: Glavu gubili političari, biznismeni, novinari..

Radiosarajevo.ba
Nerazjašnjena ubistva za vrijeme Putinove vladavine: Glavu gubili političari, biznismeni, novinari..

U posljednjih 15 godina, od kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao u Kremlj, desio se niz ubistava čije su okolnosti i uzroci do danas ostali nerazjašnjeni, piše Anadolu Agency (AA).

U periodu od 2000. godine u Rusiji su smrtno stradale brojne javne ličnosti ove zemlje, među kojima su pretežno opozicioni političari, biznismeni, novinari i aktivsti. Smrti ovih ljudi i danas sa sobom nose mnoge tajne.

- Bivši agent KGB-a Aleksandar Litvinjenko -

Agent ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksander Litvinjenko, specijalizovan za organizirani kriminal, optuživo je Putinovu upravu za „nezakonite aktivnosti“. Litvinjenko je nakon toga dva puta hapšen zbog “zloupotrebe položaja”, ali je pušten na slobodu, a 2000. godine dobio je azil u Velikoj Britaniji.

Litvinjenko, koji je bivši KGB-ovac, naglo se razbolio 2006. godine, te je hospitaliziran u Londonu. Umro je tri sedmice poslije, a ustanovljeno je da je otrovan radioaktivnim izotopom polonijem 210, koji mu je ubačen u čaj.

Robert Owen, predsjednik Nezavisne komisije koja se bavila istragom o smrti Litvinjenka, objavio je izvještaj o istrazi o njegovoj smrti u kojem se navodi kako je operacija “likvidiranja Litvinjenka” najvjerovatnije odobrena od strane predsjednika FSB-a Nikolaja Ptruseva i ruskog predsjednika.

- Opozicionar Nemcov ubijen nedaleko od Kremlja -

Boris Nemcov, karizmatični ruski lider opozicije i oštar kritičar predsjednika Putina, ubijen je u oružanom napadu u februaru 2015. godine u blizini Kremlja, samo dan prije planiranog protesta protiv Vlade. Nemcov je bio u šetnji nedaleko od Crvenog trga u Moskvi, kada su napadači izašli iz auta i otvorili vatru na njega.

Nemcov je od 1991. do 1997. godine bio guverner u Niznjegorodskoj oblasti, a nakon toga je vršio dužnost ministra energetike i zamjenika predsjednika Vlade u periodu od 1997. do 1998. godine.

Nemcov je navodno radio na izvještaju za koji je vjerovao da će direktno dokazati ulogu Rusije u separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini od prošlog aprila. 

- Berezovsky pronađen mrtav u kući u Londonu -

Ruski milijarder Boris Berezovsky je još jedan stradali protivnik ruskog predsjednika Putina, koji je živio u egzilu u Velikoj Britaniji.

Pronađen je mrtav u svojoj kući 23. marta 2013. godine, u predgrađu Londona. Berezovsky je važio za jednog od najbogatijih Rusa u periodu nakon raspada Sovjetskog saveza, odnosno u doba Borisa Jelcina. 

Moskva je u više navrata, bezuspješno, tražila od Londona izručenje tog kontroverznog poduzetnika koji je u Rusiji optužen za pozivanje na državni udar. U Rusiji su protiv njega pokrenute brojne istrage, zadnja u maju 2012, pošto je ponudio nagradu onima koji 'uhapse opasnog zločinca Putina'. Njegova smrt je još uvijek nerazjašnjena.

Predsjednik ruske Liberalne partije Sergej Jušenkov također je jedan od onih koji je zauzeo svoje mjesto na listi “nerazjašnjenih ubistava”, a ubijen je 17. juna 2003. godine u blizini svog doma.

- Stradali i novinari -

No, za vrijeme vladavine Putina nisu stradali samo poduzetnici i političari, već je među njima bilo i novinara.

Jedna od njih je i Anna Politkovskaya, koja je ubijena 7. oktobra 2006. godine, a stradala je u oružanom napadu u liftu zgrade u kojoj je živjela. Politkovskaya je bila poznata po svojim članicima u kojima je pisala o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.

Ruski urednik magazina "Forbes" Paul Klebnikov ubijen je svom automobilu iz vatrenog oružja, 9. jula 2014. godine. Klebnikov je bio Amerikanac porijeklom iz Rusije, a izazvao je veliku pažnju javnosti nakon što je objavio knjigu “Razgovor sa varvarom”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije