(Ne)prilika za talibane: Afganistan u SAD-u čuva milijarde u zlatu, novcu...

1
Hina
(Ne)prilika za talibane: Afganistan u SAD-u čuva milijarde u zlatu, novcu...
Foto: Twitter / Ajmal Ahmady: Banka u Afganistanu čuva novac u SAD-u

Afganistanske devizne rezerve većinom su spašene na računima u inostranstvu, a centralna banka ostala je i bez gotovine koja je dolazila svakih nekoliko sedmica, objavio je izbjegli funkcioner centralne banke Ajmal Ahmady.

Centralna banka kontroliše oko devet milijardi dolara, od čega je sedam milijardi u gotovini, zlatu, obveznicama i drugim ulaganjima pohranjeno u američkoj centralnoj banci, navodi na Twitteru Ahmady, koji je vršio guvernersku dužnost do ulaska talibana u Kabul.

Većina preostalog iznosa nalazi se na drugim računima u inostranstvu i u Banci za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements) i nije spašena u fizičkom obliku u sefovima Da Afghanistan Banka (DAB), dodaje Ahmady.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

To znači da je talibanima sada dostupno tek 0.2 posto ili čak manje od ukupnog iznosa deviznih rezervi, tvrdi.

"S obzirom na veliki deficit na tekućem računu platnog bilansa, DAB se oslanjao na fizičke pošiljke odnosno narudžbe novca koje su stizale u razmacima od nekoliko sedmica", dodaje. "Gotovine sada više gotovo i nema zbog obustave narudžbi paralelno pogoršanju sigurnosne situacije", tumači Ahmady.

Devizne rezerve "ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene" niti je s bilo kojeg računa rezervi ukraden novac, naglašava.

Ajmal Ahmady: Banka u Afganistanu čuva novac u SAD-u - undefined

Foto: Twitter: Ajmal Ahmady: Banka u Afganistanu čuva novac u SAD-u

Prognozira pad vrijednosti afganistanske valute budući da centralna banka ne može domaćim bankama i talibanima osigurati dovoljno dolara kako bi se uspostavila kontrola kapitala i kako bi se prevenirao njegov odljev izvan zemlje.

"Inflacija će ojačati jer je u optjecaju velika količina novca", procjenjuje Ahmady. "To će naškoditi siromašnima jer hrana poskupljuje", dodaje.

Washington neće talibanima staviti na raspolaganje imovinu afganistanske vlade pohranjenu u SAD-u, izjavio je za Reuters neimenovani dužnosnik američke administracije.

Talibani su objavili da su državni trezor, državna imovina i vladini uredi vlasništvo države.

Više informacije o dešavanjima u Afganistanu pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije