Nepalke protestvovale zbog dječijeg ropstva

Radiosarajevo.ba
Nepalke protestvovale zbog dječijeg ropstva

Nepalke, koje su kao djevojčice prodate da budu služavke, izašle su u utorak na demonstracije u glavnom gradu Katmanduu tražeći ukidanje dječjeg ropstva pod ugovorom, što je tradicionalna praksa u ovoj siromašnoj zemlji južne Azije.

Stotinjak osoba je pod monsunskom kišom defilovalo ulicama tražeći od vlade da se bori protiv "tradicije kamlari", naročito poslije smrti jedne 12-godišnje djevojčice, kako javlja Fena, u kući svoga poslodavca.

U Nepalu se tradicionalno prilikom jednog zimskog praznika najsiromašniji roditelji usmenim ugovorom vežu s posrednicima kako bi prodali svoje kćerke za 4.000 do 6.000 rupija (od 38 do 57 eura) koje će doživotno raditi kao robinje u degradirajućim životnim uvjetima.

"Vlada nas ne smatra osobama. Bila sam prodata kada sam imala 10 godina i pobjegla sam samo zahvaljujući jednoj nevladinoj organizaciji koja me spasila prije nekoliko godina", svjedočila je danas 50-godišnja Kumati Chaudhary.

Vlada nije nikada preduzela ni jednu mjeru da zaštiti djevojčice i prekine trgovinu kamlarima", kazao je za agenciju AFP Bahdur Chhetri, koordinator pokreta Kamilari za Fondation Nepal Youth Opportunity.

Već deset godina pokušavamo okončati ovu praksu, ali moćni ljudi u Nepalu koriste kamlare i to je velika borba", ocijenio je Chhetri i precizirao da je njegova organizacija spasila više od 12.000 djece od ropstva u posljednjih 13 godina.

Vrhovni sud u Nepalu zabranio je kamlari-sistem 2006. godine, ali, prema podacima UNICEF-a, ova praksa je i dalje česta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije