Nepal: Masovno žrtvovanje životinja i pored protesta

Radiosarajevo.ba
Nepal: Masovno žrtvovanje životinja i pored protesta

Hinduisti su u petak počeli sa žrtvovanjem nekoliko hiljada životinja u udaljenom dijelu Nepala, u čast jedne božice i uprkos protestima nevladinih organzacija za zaštitu životinja.

Selo Bariyapur, blizu granice s Indijom, postat će najveća klaonica na svijetu tokom dvodnevnog obreda sa žrtvovanjem životinja, od bivola do miševa.

Svečanost je počela u ponoć žrtvovanjem jednog bivola, miša, kokoške, svinje i goluba, pod policijskim nadzorom, javlja Fena.

Oko 1.200 policajaca je raspoređeno u selu i polju na kojem se odvijaju žrtvovanja, radi kontroliranja mase koja je došla da posmatra. Prodaja alkohola je zabranjena za vrijeme ovog festivala.

Zaštitnici životinja optužuju zvaničnike u hramu da "izvlače korist od vjerovanja ljudi".

Prema legendi, prva žrtvovanja u Bariyapuru organizirana su prije nekoliko stoljeća kada se hinduistička božica Gadhimai pojavila u snu jednom zatvoreniku i zatražila od njega da izgradi hram u njenu čast. Kada je oslobođen, on je podigao hram.

Pokrenuta je kampanja da se zabrani ovaj praznik, uz podršku glumice Brigitte Bardot koja je pisala nepalskom predsjedniku da prekine "ovu okrutnu tradiciju". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije