Nemiri u Ukrajini se nastavljaju: Na snagu stupio sporni zakon o zabrani protesta

Radiosarajevo.ba
Nemiri u Ukrajini se nastavljaju: Na snagu stupio sporni zakon o zabrani protesta

Kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaldnih protesta stupio je danas na snagu u Ukrajini.

Zakoni su stupili na snagu pošto su zvanično objavljeni u vladinom listu Glas Ukrajine, uprkos zahtjevima opozicije da se povuku i osudama zapadnih zemalja.

Ovi zakoni su izazvali strahovanja da bi vlasti mogle nasilnim putem da razbijaju proteste, navela je agencija AFP.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je prije četiri dana set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih protesta, uprkos osudama zapadnih vlada koje su kritikovale ove mjere kao nedemokratske.

Na predsjedničkom websajtu nabrojani su svi propisi koje je ukrajinski parlament usvojio dan ranije.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta. Onima koji obezbeđuju opremu za mitinge, prijeti zatvorska ili novčana kazna.

Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Nemiri u Kijevu su nastavljeni i sinoć. Antivladini demonstranti sukobili sa pripadnicima ukrajinske policije, kada su oni pokušali da uklone barikade na ulicama Kijeva, u blizini kancelarija državne administracije.

Policija je pokušala da uđe u improvizovani logor u centru grada rano jutros, ali se suočila se otporom demonstranata, koji su bacali zapaljive bombe i kamenje.

Policija je odgovorila ispaljivanjem šok-bombi, suzavca i gumenih metaka i uspjela da ukloni jedan improvizovani katapult i barikadu prije nego što je masa potisnula pripadnike snaga reda na početne pozicije, prenio je AP.

Opozicioni lider Vitalij Kličko optužio je vladu da uz pomoć plaćenika koji prave nerede pokušava da delegitimizuje proteste. On je rekao da ta lica imaju zadatak da razbijaju prozore i pale automobile i da su ih demonstranti otjerali.

Ukrajinska policija saopštila je da 13 od 32 privedenih lica osumnjičeno za učešće u neredima i da bi mogli biti osuđeni na kazne do 15 godina zatvora, ako budu proglašeni krivim, prenio je Itar tas.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov apelovao je danas da se evropske države ne miješaju u događaje u Ukrajini i ocijenio da situacija u toj zemlji možda izmiče kontroli, prenio je Reuters.

"Voljeli bismo da se neke naše evropske kolege uzdrže od neceremonijalnog djelovanja u vezi sa ukrajinskom krizom, kada, bez bilo kakvog poziva, članovi pojedinih evropskih vlada žure na Trg nezavisnosti i učestvuju u antivladinim demonstracijama u zemlji sa kojom imaju diplomatske odnose", rekao je Lavrov.

On je izjavio na konferenciji za novinare u Moskvi da je to stvar "neukusa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije