Nema više panike: "Svinjska gripa vjerojatno nije ništa opasnija od obične"

Radiosarajevo.ba
Nema više panike: "Svinjska gripa vjerojatno nije ništa opasnija od obične"
Svinjska gripa se i dalje širi svijetom no američki znanstvenici su objavili kako prijetnja od pandemije i nije tako ozbiljna koliko se činilo.

Virus svinjske gripe vjerojatno nije ništa opasniji od virusa obične gripe te je puno bezopasniji od ptičje gripe kod koje je postotak smrtnosti bio oko 70 posto.

Do sada je potvrđeno kako je upravo od svinjske gripe u Meksiku umrlo 16, a u SAD-u jedna osoba - dijete iz Meksika.

Virusom svinjske gripe su zaražene 653 osobe, od čega 397 u Meksiku, 161 u SAD-u, 51 u Kanadi, 13 u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, po četiri u Njemačkoj i Novom Zelandu, po dvije u Izraelu i Francuskoj i po jedna u Švicarskoj, Austriji, Južnoj Koreji, Kini, Danskoj i Nizozemskoj. Postoji i nekoliko stotina "sumnjivih" slučajeva.

Iako virus svinjske gripe ima mnogo sličnosti s virusom smrtonosne španjolske gripe, čija je pandemija 1918. godine pokosila živote oko 40 milijuna ljudi, prema riječima stručnjaka, nedostaju mu neka od bitnih obilježja zbog kojih je pandemija španjolske gripe bila toliko smrtonosna.

pa se tako u Meksiku svakog dana u bolnice javlja sve manji broj novozaraženih.

Ipak, svi smatraju kako je dobro biti "pripremljen na najgore" pa je tako američki predsjednik Barack Obama jučer rekao kako je bolje da je stvar uzeta "za ozbiljno", iako se može dogoditi da svinjska gripa prođe baš poput obične sezonske.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije