'Ne postoji plan B, Velika Britanija ostaje u EU'

Radiosarajevo.ba
'Ne postoji plan B, Velika Britanija ostaje u EU'

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da čak odbija razmišljati o Brexitu, odnosno izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je britanski premijer David Cameron u Briselu tražio podršku Evropskog parlamenta za svoje zahtjeve u vezi s reformom EU-a prije samita evropskih čelnika krajem sedmice.

"Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija će ostati u Evropskoj uniji i bit će konstruktivan i aktivan član zajednice", kazao je Juncker koji se danas sastao sa Cameronom.

Inače, Cameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU-a, uz nadu da će na samitu 28 predsjednika država i vlada članica EU-a u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahtjeva.

Velika Britanija traži jačanje konkurentnosti ekonomije i smanjenje birokratije, poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone, jačanje suvereniteta nacionalnih država i uloge nacionalnih parlamenata te ograničeni pristup socijalnim naknadama za radnike iz ostalih članica EU-a koji rade u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije