Navodno spremao napad na božićni sajam: Bosanac oslobođen zbog nedostatka dokaza

Radiosarajevo.ba
Navodno spremao napad na božićni sajam: Bosanac oslobođen zbog nedostatka dokaza
Državljanin BiH – koji je uhapšen u Gracu početkom decembra prošle godine, zbog sumnje na terorizam – ponovo je slobodan.

Viši pokrajinski sud u Grazu zatražio je hitno oslobađanje nakon žalbe koju je uložio advokat osumnjičenog.

Bosanac je uhapšen 1. decembra prošle godine pod optužbom za terorizam i pripremanje napada na božićni sajam.

U domu za beskućnike u Grazu, u kojem je živio, Bosanac je na zajedničkom računaru redovno pregledavao snimke samoubilačkih vožnji terorista, a koristio je izraze kao što su "smrt" i "uradit ću ono što se desilo u Berlinu".

Pored toga, dva puta se kod staratelje u domu raspitivao o iznajmljivanju vozila, pisali su austrijski mediji. U vrijeme hapšenja u njegovom džepu pronađena je kopija lista Kleine Zeitung s naslovnom stranom o terorističkom napadu kamionom u Nici.

Elizabeth Dieber, glasnogovornica Višeg pokrajinskog suda u Grazu objasnila je da u slučaju bh. državljanina nije prepoznato nikakvo krivično djelo.

Tužilac u Grazu najavio je da će istraga protiv 26-godišnjeg državljanina BiH biti nastavljena te da će se tražiti novi dokazi o njegovoj vezi s terorizmom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije