Navodno pao grad u Kursku: Stigla snimka ukrajinskog upada na okupirani poluotok

4
Radiosarajevo.ba
Navodno pao grad u Kursku: Stigla snimka ukrajinskog upada na okupirani poluotok
Foto: X.com / Ukrajinski oklopnjak u Rusiji

Rusija je u subotu rano ujutro uvela protuterorističke mjere u tri regije koje graniče s Ukrajinom, izvještavaju ruske novinske agencije.

Agencije su citirale regionalne guvernere ili Nacionalni antiteroristički odbor koji su poručili da će se posebni režim primijeniti na regiju Kursk, za koju Moskva kaže da se njene snage bore protiv ukrajinskog prodora, te regije Belgorod i Brjansk, prenosi Hina.

Novinska agencija RIA piše da mjere uključuju moguće raseljavanje stanovnika, ograničenja prijevoza u određenim područjima, pojačano osiguranje oko osjetljivih mjesta i prisluškivanje telefonskih i drugih komunikacija.

Burna noć u Sarajevu: Iz saobraćaja isključeno 49 vozača

Burna noć u Sarajevu: Iz saobraćaja isključeno 49 vozača

Ruske mjere uslijedile su nakon što su prije tri dana ukrajinske snage pokrenule veliku ofanzivu u regiji Kursk.

Na to je područje ušlo više od hiljadu ukrajinskih vojnika, uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila.

Podsjetimo, Rusija je još ranije proglasila vanredno stanje na federalnoj razini, što pokazuje da se stvari u Kursku ne razvijaju prema željama Moskve. Štaviše, prema nekim podacima Ukrajinci su dosad zauzeli između 350 i 450 kvadratnih kilometara u oblasti Kursk, a ukrajinske snage tvrde i da su pod svoju kontrolu stavili i grad Sudža, što su potkrijepili fotografijama svojih vojnika iz zgrade Gazproma u tom važnom plinskom čvorištu.

Nadalje, obje strane tvrde da njihovi protivnici trpe velike gubitke u borbama koje se odvijaju u Kurskoj oblasti. Čini se gotovo sigurno da je Ukrajina, vjerovatno HIMARS-om, uništila konvoj ruskih vojnih vozila pri čemu je vjerovatno ubijeno nekoliko desetaka ruskih vojnika (iako proukrajinski mediji tvrde čak i do 500, to se čini vrlo pretjerano) - cijeli je događaj potkrijepljen s više prilično eksplicitnih snimki.

Također, Ukrajinci su objavili i više snimaka napada FPV dronovima na ruske helikoptere, sugerirajući da su najmanje dva oborena (jedan Mi-28), ako li ne i više njih. Također, proukrajinski mediji pišu da je iznad Kurska oboren i moderni borbeni avion 4+generacije Su-35S, ali za to nema čvrstih dokaza.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je nekoliko snimaka za koje tvrde da prikazuju udare na ukrajinske snage (između ostalog i napade Iskanderom, kao i streljivom s kasetnim punjenjem), a pojavile su se i snimke uništenih američkih vozila Stryker koje koriste Ukrajinci, kao i jednog PZO sustava Buk-1. Tačnost obje snimke dosad također nije neovisno potvrđena.

Rusi, naravno, tvrde i da ukrajinske snage trpe velike gubitke od više stotina vojnika u svakom danu od prodora u Kursk - opet, te brojke nije moguće neovisno provjeriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije