Navodi da Patriot može izazvati rat su suludi

Radiosarajevo.ba
Navodi da Patriot može izazvati rat su suludi

Generalni sekretar NATO-a Anders Fohh Rasmussen, oštro je reagovao na izjavu načelnika Generalštaba Irana Hasana Firuzabada, koji je naveo da postavljanje raketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici može uzrokovati treći svjetski rat, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Nakon sastanka sa belgijskim premijerom Eliom Di Rupom u Bruxellesu Rasmussen je rekao da zabrinutost postavljanjem sistema Patriot, koji je ustvari antiraketni štit, mogu izraziti samo "oni koji imaju sulude ideje o tome da taj raketni sistem može poslužiti kao oružje za napad".

"Takve ideje i takve izjave su sramotne. Od samog početka smo jasno naglasili da je postavljanje sistema Patriot u Turskoj samo predostrožnost u slučaju eventualnog napada", pojasnio je Rasmussen.

Generalni sekretar NATO-a je izrazio nadu da postavljanje raketnog sistema Patriot u Tuskoj, "neće dozvoliti onima koji su razmišljali o eventualnom napadu na tu zemlju da više čak ni misle o tome".

Njemačka, SAD i Holandija odobrile su slanje vlastitih kapaciteta antiraketnog štita Patriot u Tursku, nakon što je NATO odobrio zahtjev Turske da se na granicu sa sukobima zahvaćenom Sirijom postave baterije tog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije