Navalny pobjednik izbora za lidera opozicije

Radiosarajevo.ba
Navalny pobjednik izbora za lidera opozicije

Alexei Navalny, borac protiv korupcije, osvojio je najviše glasova na internet izborima za lidere ujedinjene ruske opozicije koju čine liberali, ljevičari i nacionalisti.

Oko 82.000 ljudi je glasalo na internet izborima koji su okončani u ponedeljak uveče, a čiji je cilj da se pomogne opoziciji da predstavi jedinstveniju platformu u borbi protiv vlasti iz Kremlja.

Navalny je u jednom intervjuu izjavio da će izbori pokazati "koji ljudi, koje metode i koja ideologija imaju najviše podrške". On i njegove pristalice dominirali su u trosedmičnoj seriji debata između kandidata, u procesu koji su neki od njegovih rivala nazvali "krunisanjem".

On je osvojio skoro 44.000 glasova, i tako iza sebe ostavio romanopisca i kolumnistu Dmitryja Bykova i bivšeg šahovskog šampiona Garija Kasparova.

Tokom vikenda, hiljade Rusa stajalo je u dugačkim redovima na centralnom moskovskom trgu da bi se registrovali za glasanje, dok su neki registrovani putem interneta. Glasanje je trebalo da traje do nedjelje uvečer, ali je produženo za jedan dan, nakon serije hakerskih napada zbog čega serveri nisu funkcionisali skoro cio dan u subotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije