Navalnom pogoršano zdravstveno stanje

0
Radiosarajevo.ba
Navalnom pogoršano zdravstveno stanje
Foto: EPA-EFA / Aleksej Navali

Advokati zatvorenog ruskog opzicionara Alekseja Navalnog, koji štrajkuje glađu, rekli su danas da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava. Organizacija Amnesti Internešenal upozorila je danas da je Navalni zatvoren u uslovima koji predstavljaju mučenje i moguće sporo ubistvo.

Interfax je citirao njegovog advokata Vadima Kobzeva, koji ga je posjetio danas u zatvorskoj koloniji i koji je nakon toga izjavio da je Navalnom dijagnostikovana kičmena kila.

Njegov pravni tim više puta je isticao da je podvrgnut mučenju u zatvoru, da ga čuvari lišavaju sna, hrane i medicinske njege.

Uprava kazneno – popravne ustanove u kojoj se nalazi Navalni saopštila je da je on prebačen iz svoje jedinice u zatvorsku bolnicu, jer je pokazao znake respiratornih poteškoća.

Ruski opozicionar je prošle nedelje najavio štrajk glađu u znak protesta zbog, kako je naveo, odbijanja zatvorskih vlasti da ga pravilno liječe zbog akutnih bolova u leđima i nogama.

Ranije danas je organizacija Amnesti Internešenal saopštila da je Navalni zatvoren u uslovima koji predstavljaju mučenje i moguće sporo ubistvo.

Iz AI tvrde da je Navalni, koji prošle godine otrovan nervim agensom, a potom uhapšen, izložen mučenju u zatvoru, da mu se ne dozvoljava da spava i uskraćuje medicinska njega ljekara kojem može da vjeruje u zatvoru.

“Moguće je da ga ruske vlasti polaku ubijaju i pokušavaju da sakriju šta se sa njim događa. Nema sumnje da nadležni u Rusiji krše njegova ljudska prava. Moramo više da učinimo (za njega). Već su pokušali da ga likvidiraju, sada ga drže u zatvoru i izlažu ga zatvorskim uslovima koji predstavljaju mučenje”, ukazala je Agnès Callamard, generalna sekretarka AI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije