Naučnici zabrinuti: Grenland se topi brže od očekivanog

Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti: Grenland se topi brže od očekivanog
Foto: Pixabay / Ilustracija

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina, piše Science alert.

Do posljednje nedjelje jula topljenje je dostiglo brzinu koju su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu. Prvog dana avgusta ledena ploča Grenlanda izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači počeli da mjere topljenje leda 1950. godine.

Dramatično topljenje nagovještava da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje brzine mora progutalo bi obalne gradove širom svijeta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava u avgustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove je godine premašila rekorde.

Od 30. jula do 3. svgusta otapanje je zabilježeno na 90 posto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom 5 dana.

Ekstremno topljenje desilo se tokom najtoplijeg mjeseca u historiji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije