NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

3
Radiosarajevo.ba
NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine
Foto: EPA - EFE / Mark Rutte

NATO je u ponedjeljak potvrdio da su sjevernokorejske trupe poslane da pomognu Rusiji u gotovo trogodišnjem ratu protiv Ukrajine, navodeći da su neke već raspoređene u ruskoj regiji Kursk, prenosi Associated press.

"Danаs mogu potvrditi da su sjevernokorejske trupe poslane u Rusiju i da su sjevernokorejske vojne jedinice raspoređene u Kurskoj regiji," rekao je generalni sekretar NATO-a Mark Rutte novinarima.

Rutte je istaknuo da ovaj potez predstavlja "značajnu eskalaciju" u uključenosti Sjeverne Koreje u sukob i označava "opasno širenje" rata Rusije.

Tople čizme, udobnost sa stilom: Zimski trend za 2024/2025

Tople čizme, udobnost sa stilom: Zimski trend za 2024/2025

Dodavanje hiljada sjevernokorejskih vojnika u najveći evropski sukob od Drugog svjetskog rata dodatno će opteretiti iscrpljenu ukrajinsku vojsku. Također će pojačati geopolitičke tenzije na Korejskom poluostrvu i širem Indo-Pacifiku, uključujući Japan i Australiju, kažu zapadni zvaničnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin težio je izgradnji protuteže zapadnom uticaju putem summita BRICS zemalja, uključujući lidere Kine i Indije, koji se održao prošle sedmice u Rusiji.

Potražio je direktnu pomoć za rat od Irana, koji je isporučio dronove kao i od Sjeverne Koreje.

Ukrajina, čije su odbrane pod ozbiljnim ruskim pritiskom u istočnom Donjecku, mogla bi dobiti još mračniju vijest sljedeće sedmice s američkim predsjedničkim izborima. Pobjeda Donalda Trumpa mogla bi dovesti do smanjenja ključne američke vojne pomoći.

U Moskvi je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane objavilo da su ruske trupe osvojile selo Tsukuryne u Donjecku — posljednje područje koje je podleglo sporom ruskom napadu.

Rutte je govorio u Briselu nakon što je visoka delegacija iz Južne Koreje, uključujući najviše obavještajne i vojne zvaničnike, kao i visoke diplomate, informisala ambasadore 32 države članice NATO-a u sjedištu saveza.

Nekoliko hiljada vojnika iz Sjeverne Koreje

Rutte je rekao da NATO "aktivno konsultuje unutar alijanse, s Ukrajinom i našim partnerima iz Indo-Pacifika" o razvoju situacije. Najavio je da će uskoro razgovarati s predsjednikom Južne Koreje i ministrom odbrane Ukrajine.

"Nastavljamo pomno pratiti situaciju," rekao je. Nije odgovarao na pitanja nakon izjave.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozivajući se na obavještajne izvore, tvrdio je u petak da će sjevernokorejske trupe biti na bojnom polju u roku od nekoliko dana.

Ranije je rekao da njegova vlada ima informacije da se oko 10.000 vojnika iz Sjeverne Koreje priprema da se pridruži ruskim snagama u borbi protiv njegove zemlje.

Sjedinjene Američke Države su rekle da je oko 3.000 sjevernokorejskih vojnika raspoređeno u Rusiju na obuku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije