NATO se ozbiljno suprotstavlja piratima

Radiosarajevo.ba
NATO se ozbiljno suprotstavlja piratima

NATO-vi ministri odbrane dogovorili su se da pošalju do deset brodova kako bi se suprostavili piratima kod obale Somalije, saopćio je u petak britanski ministar odbrane. NATO trenutno ima pet brodova koji se bore protiv pirata u regiji, njihova misija bi se trebala završiti 28. juna.

"Odlučili smo da stvorimo Stalnu NATO-vu pomorsku grupu dostupnu za borbu protiv piratstva, kako bi dopunila brojne aspekte u obavljanju tog zadatka kod Roga Afrike", izjavio je Bob Ainsworth novinarima nakon sastanka s kolegama iz NATO-a u Bruxellesu, javila je DPA.

Alijansa se dogovorila u principu da trenutnu misiju naslijedi dugoročnija misija, ali su u četvrtak ministri izrazili neslaganja oko pitanja treba li preusmjeriti brodove iz stalne grupe, obično smještene u Mediteranu, ili da okupe novu grupu.

Trenutna misija je zakočena pravnim poteškoćama: svaki ratni brod mora djelovati u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, a neki pravni sistemi nemaju odredbi za suđenje piratima uhapšenim u međunarodnim vodama.

To je dovelo do situacije 18. aprila kada su tri NATO-va borbena broda i dva helikoptera zarobila sedam pirata, ali su ih nakon toga morali osloboditi "u skladu s nacionalnim regulativama".

Evropska unija, koja također ima flotu u toj regiji, riješila je taj problem postizanjem sporazuma o prebacivanju zatvorenika s Kenijom. U četvrtak je generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio da će "NATO raditi po istom principu".

Kenija, Sejšeli i još dvije zemlje u regiji potencijalni su partneri, saopćili su NATO zvaničnici.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije