NATO se iz Afganistana povlači do kraja 2014.

Radiosarajevo.ba
NATO se iz Afganistana povlači do kraja 2014.


NATO je spreman da sljedeće godine počne da prepušta afganistanskim snagama kontrolu nad sigurnošću njihove zemlje, što predstavlja prvi korak u ostvarivanju plana o povlačenju gotovo svih stranih vojnika iz Afganistana do kraja 2014. godine, rekli su u petak američki lideri.

“ Sutra ćemo se dogovoriti o početku prenosa nadležnosti na afganistanske snage sigurnosti sljedeće godine, s ciljem da taj proces bude okončan 2014. godine, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton u Lisabonu”, nakon razgovora sa šefom portugalske diplomatije Luisom Amadom, javlja Fena.

Neki zvaničnici NATO-a i Pentagona, međutim, nisu sigurni da može biti ostvaren rok za povlačenje svih borbenih snaga do kraja 2014. godine, zbog toga što talibanski pobunjenici predstavljaju veliku prijetnju po slabu afganistansku vladu.

Pentagon je u četvrtak saopćio da rok do kraja 2014. godine možda neće moći da bude ispoštovan na čitavoj teritoriji Afganistana.

Lideri NATO-a na samitu u Lisabonu će formalno objaviti izlaznu strategiju za Afganistan, javile su agencije.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da će povlačenje američkih vojnika početi u julu sljedeće godine i potvrdio da se SAD zalažu za pomirenje s talibanima, koji se bore protiv afganistanske vlade i stranih vojnika.

“SAD i naši saveznici u NATO-u snažno podržavaju proces reintegracije onih talibana koji su spremni da odustanu od nasilja, prekinu veze s terorističkom organizacijom Al-Qaida i pristanu da žive u skladu s afganistanskim zakonom”, rekao je Obama, prenosi Fena.

On je dodao da pomirenje počinje dijalogom s pobunjenicima, koji moraju voditi sami Afganistanci, prenijele su agencije.

Samit NATO-a u Lisabonu bi mogao propasti?

radiosarajevo.ba

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije