NATO: Rusija mora poduzeti sve mjere da se povrede turskog zračnog prostora ne dešavaju

Radiosarajevo.ba
NATO: Rusija mora poduzeti sve mjere da se povrede turskog zračnog prostora ne dešavaju

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo da je jučer došlo do povrede zračnog prostora ove države, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao Rusiju na odgovorno ponašanje i poštivanje zračnog prostora NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"Prethodni događaji su pokazali koliko ovakvo ponašanje može biti opasno", navodi se u pisanom saopćenju generalnog sekretara NATO saveza.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se odgovorno ponaša i da poštuje zračni prostor NATO-a.

"Rusija mora poduzeti sve mjere kako se ovakve povrede ne bi više dešavale. Zadovoljavajuće je to što Ankara i Moskva direktno komuniciraju. Pozivam da obje strane ostanu bistre glave i smanje tenzije. NATO se solidariše sa Turskom i podržava njen teritorijalni integritet. Nastavljajući jačati tursku protuzračnu odbranu, članice saveza su donijele odluku da iznad Turske povećaju prisustvo AWACS radarskih sistema. Ova odluka je usvojena prije jučerašnjeg događaja", kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u pisanom saopćenju.

Večeras se oglasilo i Ministarstvo odbrane Rusije koje tvrdi da ruski vojni avion nije jučer povrijedio turski zračni prostor, navodi Anadolu Agency.

Podsjetimo, danas ranije Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je kako je ruski vojni avion SU-34 jučer u 11.46 po lokalnom vremenu narušio turski zračni prostor unatoč višestrukim upozorenjima upućenim sa turske strane na engleskom i ruskom jeziku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije