NATO: Raketu vjerojatno ispalila Ukrajina, nemamo nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad

3
Radiosarajevo.ba
NATO: Raketu vjerojatno ispalila Ukrajina, nemamo nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o padu projektila na selo u Poljskoj, pri čemu je dvoje ljudi smrtno stradalo.

"U toku je istraga o događaju, ali nemamo nikakvih indikacija da je ovo namjerni napad niti da Rusija priprema vojne akcije protiv NATO-a. Preliminarna istraga pokazala je da se vjerojatno radi o ukrajinskim projektilima koji su presretali ruske. Ali želim biti jasan, ovo nije ukrajinska krivnja. Rusija snosi krivnju za pokretanje invazije. Izražavamo solidarnost s našom saveznicom Poljskom. Rusija mora prekinuti ovaj bezumni rat", rekao je Stoltenberg.

"Pričao sam s Dudom i Bidenom. Dogovorili smo se da moramo nastaviti pažljivo pratiti situaciju. NATO ostaje ujedinjen i učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo svoje saveznik. Donijeli smo važne odluke na summitu u Madridu, da povećamo prisutnost na istočnom bloku saveza", kazao je.

Komšić pisao Stoltenbergu, protivi se angažmanu hrvatskih vojnika u BiH: "Presuđeni su za UZP”

Komšić pisao Stoltenbergu, protivi se angažmanu hrvatskih vojnika u BiH: "Presuđeni su za UZP”

Dodao je kako jučerašnji incident pokazuje da rat u Ukrajini nastavlja stvarati opasne situacije.

"Rusija je pokrenula val novih napada na ukrajinske gradove, gađajući civilne mete, i to je samo po sebi opasna situacija. Posljedice se mogu osjetiti i na teritoriju NATO-a", odgovorio je Stoltenberg na pitanje novinara.

"Nemamo nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad niti da Rusija planira rat protiv NATO-a i naših saveznika", ponovio je Stoltenberg.

"Incident, ipak, pokazuje da je potreban detaljan monitoring", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije