NATO pokreće najveću vojnu vježbu u posljednjih 13 godina

Radiosarajevo.ba
NATO pokreće najveću vojnu vježbu u posljednjih 13 godina

NATO pokreće svoju najveću vojnu vježbu u posljednjih 13 godina u kojoj će učestvovati preko 36.000 vojnika, monara i vazduhoplovaca iz 30 zemalja članica Saveza, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovom vježbom NATO će testirati svoje sposobnosti da odgovori novim sigurnosnim prijetnjama. Alexander Vershbow, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, izjavio je u ponedjeljak na press konferenciji kako će vježba pokazati da se NATO može nositi sa svim, od kovencionalnih vojnih angažmana do suptilnih hibridnih ratnih tehnika i propagande.

Vershbow je naglasio kako je geopolitička situacija znatno nestabilnija od posljednje ovako velike vježbe koja je održana u periodu Hladnog rata. Prema njegovim riječima, na takvo stanje su uticali ruska aneksija Krima, podrška separatistima na istoku Ukrajine, napadi na umjerene pobunjenike u Siriji, ali i širenje terorističkih organizacija u Libiji i Siriji.

“U ovom novom svijetu partneri i saveznici NATO-a moraju biti u stanju da brzo i odlučno djeluju”, istakao je između ostalog Vershbow.

Operativni centar vježbe koja nosi naziv “Trident Juncture” biće u sicilijanskom gradu Trapaniju. Vježba će održavati u Italiji, Španiji i Portugalu, te okolnim vodama. Počeće srijedu, a završiće se početkom novembra. Vježba predviđa fiktivni napad velike zemlje na malu članicu NATO saveza, stvarajući etničku i vjersku krizu, prijeteći energetskim resursima.

Fiktivni agresor u vježbi nije Rusija. Međutim, to ne znači da neki od izazova s kojima se susrećemo i testiramo naše snage nisu jednaki izazovima s kojima bi se suočili kada bismo imali sukob sa Rusijom”, rekao je Vershbow.

Tokom konferencije za novinare, aktivisti pokreta pacifista istakli su transparent sa natpisom “Ne ratu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije