NATO odobrio postavljanje raketnog sistema

Radiosarajevo.ba
NATO odobrio postavljanje raketnog sistema

Na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Bruxellesu, odobren je zahtjev Turske za postavljanje raketnog sistema Patriot na granicu te zemlje sa sukobima zahvaćenom Sirijom, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Tim povodom je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao da su članice NATO-a danas pozitivno odgovorile na zahtjev Turske u vezi sa postavljanjem raketnog sistema Patriot na sirijskoj granici.

Westerwelle je na konferenciji za novinare rekao da je postavljanje ovog raketnog sistema u Turskoj odobreno kako bi NATO i partneri zaštitili članicu Alijanse Tursku.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen  je nakon glasanja rekao da je i očekivao da će tri zemlje koje posjeduju ovaj antiraketni sistem, a to su Njemačka, Holandija i Sjedinjene Američke Države, u narednim sedmicama poslati taj sistem u Tursku gdje će biti postavljen u svrhu odbrane od eventualnog širenja vojnih operacija ili napada iz Sirije.

On je rekao da će raketni sistem Patriot za tri do pet sedmica biti spreman za upotrebu.

Turska je ranije uputila zahtjev NATO-u, u okviru kojeg je zatraženo postavljanje raketnog sistema Patriot, koji služi samo za odbrambene svrhe i nije učinkovit pri djelovanju na kopnene ciljeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije