NATO izdao ozbiljno upozorenje: Novi veliki rat na pomolu?

1
Radiosarajevo.ba
NATO izdao ozbiljno upozorenje: Novi veliki rat na pomolu?
Foto: EPA - EFE / Vojni puč u Nigeru

Vođe vojnog puča u Nigeru su zatvorile zračni prostor zemlje i donijele pojačanja nakon što je grupa zapadnoafričkih zemalja, Ecowas, upozorila da će upotrijebiti silu ako predsjednik Mohamed Bazoum ne bude vraćen na vlast.

Bazoum je uhapšen 26. jula, a general Abdourahmane Tchiani, zapovjednik predsjedničke garde, proglasio se novim vođom, što je izazvalo osudu lidera iz Afrike, Francuske, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Bivši NATO vrhovni savezni zapovjednik Europe, James Stavridis, upozorio je da bi kriza mogla dovesti do "potpunog rata u Africi".

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vojni izvor je rekao CNN-u da je nigerska vojska u nedjelju navečer dovela konvoj od oko 40 pick-up vozila iz drugih dijelova zemlje.

SAD je evakuirao dio osoblja iz svoje ambasade u glavnom gradu Niamey-u, dok su procijenjenih hiljadu američkih vojnika stacioniranih u zemlji bili ograničeni na svoje baze. Državni tajnik SAD-a je rekao u petak da se privremeno obustavljaju određeni programi strane pomoći za vladu Nigera.

Ecowas (Ekonomska Zajednica Zapadnoafričkih Država) je regionalni trgovački blok od 15 zemalja, uključujući Nigeriju, Senegal, Togo i Gane, koji su izdali ultimatum zahtijevajući generalima da predaju vlast do ponoći u nedjelju.

Nakon kriznog sastanka u petak, Ecowasov komesar za političke poslove, mir i sigurnost, Abdel-Fatau Musah, izjavio je da su "izradili planove za intervenciju", koji uključuju "kako i kada ćemo rasporediti snage".

Međutim, predstavnik nigerske hunte je rekao da imaju informacije da "jedna strana sila" priprema napad na zemlju. U međuvremenu, hiljade pristalica vojnog puča okupile su se na stadionu u glavnom gradu Niameyu.

Dvije susjedne zemlje Nigera, Burkina Faso i Mali, gdje su također nedavno bili vojni pučevi, ranije su upozorile da će svaku vanjsku vojnu intervenciju u Nigeru tretirati "kao objavu rata" protiv njih.

Niger igra ključnu ulogu u zapadnoj borbi protiv islamističkih militanata u Sahelu, kao i u trgovini ljudima. Kriza predstavlja značajan problem za Francusku, koja bi mogla izgubiti vojnog partnera u regiji i pristup do 30 posto svojeg urana, koji joj je potreban za proizvodnju nuklearne energije.

Nigerska uranska bogatstva razvijaju se putem zajedničkih poduhvata nigerske vlade s francuskom državnom firmom za uran i ti ugovori se ne mogu lako otkazati, rekao je Robert Besseling, izvršni direktor firme za sigurnost i obavještajne poslove Pangea-Risk, za Newsweek.

"Pitanje je hoće li Niger zasigurno izgubiti pristup sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda, proračunskoj potpori i obimnim investicijskim obavezama ako se otkažu francuski rudarski ugovori", rekao je, iako se operacije u naftnom sektoru koje je Kina započela vjerojatno neće biti pogođene.

U svom procjeni nakon puča, Pangea-Risk je naveo da je opoziciona koalicija M62 vjerojatno stajala iza pro-pučkih i anti-francuskih demonstracija.

Njih je podržala i Unité d'Actions Syndicales du Niger - koalicija od 14 sindikata - koja je pozvala sve francuske firme da napuste Niger i sve strane vojne baze u zemlji da budu zatvorene.

"Ako nova hunta ne čvrsto preuzme vlast u narednim danima, politička praznina će povećati vjerovatnost protupučeva i izbijanja šireg nemira", stoji u njihovoj procjeni.

Nemiri su izazvali strahove da bi hunta mogla tražiti promjenu savezništva prema Rusiji, uključujući angažman Wagner grupe plaćenih vojnika, čiji je vođa Yevgeny Prigozhin pozdravio potez protiv francuskih "kolonizatora".

"Vlada Rusije, a po analogiji i ruske privatne vojne firme, definitivno će pokušati uspostaviti kontakt s novom huntom u Nigeru, s obzirom na strateške resurse zemlje i važnost kao zapadnog partnera u borbi protiv terorizma i kontrole imigracije", rekao je Besseling za Newsweek, iako ne vjeruje da to znači da će doći do približavanja proxy rata između Rusije i Zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije