Nastavljeni protesti opozicije na trgu Tahrir

Radiosarajevo.ba
Nastavljeni protesti opozicije na trgu Tahrir

Protesti koji su počeli prije deset dana na Trgu Tahrir u Kairu protiv izmjena ustava koje želi provesti predsjednik Egipta Muhamed Mursi, ponovo su jutros intenzivirani.
 
U ulicama koje se nalaze u blizini Trga Tahrir demonstranti su gađali kamenjem sigurnosne snage, a policija je uzvraćala suzavcem kako bi ih rastjerala. Brojni demonstranti su uhapšeni.

Demonstranti su nosili zastave i transparente te uzvikivali slogane poput "Revolucija se vratila nazad na trg, ali mi nećemo praviti korak nazad, ona će napraviti", ponovivši da neće prestati s protestima sve dok Mursi ne povuče izmjene ustava. On, zasad, ne pokazuje namjeru da povuče svoje odluke. 

Mursi je u okviru donesenih ustavnih reformi razriješio dužnosti državnog tužioca Abdulmedžida Mahmuda i produžio mandat Ustavnoj komisiji. Takođe, dao je plaću porodicama ranjenih i ubijenih u revoluciji 25. januara, te donio odluku da se ponovo otvori proces istrage zvaničnika iz Mubarakovog perioda, te da će taj sudski proces biti zatvoren za javnost.
 
Opozicione snage vide ove odluke kao "pripreme za stvaranje nove diktature", dok ih Mursijeve pristalice smatraju "spašavanjem državnih institucija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije