Nastavljaju se protesti studenata u Grčkoj (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nastavljaju se protesti studenata u Grčkoj (VIDEO)
Foto: Getty

Novi protesti studenata i srednjoškolaca nastavljaju se i danas u velikim grčkim gradovima u znak sjećanja na tinejdžera kojega je prije godinu dana ubio policajac, dan nakon sukoba s policijom u kojima je jučer povrijeđeno je 30 osoba, javljaju agencije.

Prema policijskim podacima, 26 policajaca i tri demonstranta povrijeđeno je u sukobima u nedjelju u Atini i u velikim pokrajinskim gradovima. Rektor Atinskog univerziteta Cristos Kistas također je među povrijeđenima nakon što su ga napali mladi anarhisti koji su nakratko zauzeli rektorat.



Nekoliko stotina osoba privedeno je jučer u Atini, Solunu kao i na Rodosu i Kreti. Dvadeset šest će ih doći pred tužitelja u glavnom gradu a 14 u pokrajinama, istaknula je policija. Među njima je četiri Italijana, tri muškarca i jedna žena uhićeni u Ateni, jedna Španjolka uhapšena u Solunu, dodaje se iz istog izvora. Izlozi dvadesetak trgovina i banaka razbijeni su u Atini i Solunu a nekoliko automobila je oštećeno.

Veliki sukob anarhista i policije u Atini (VIDEO)


Demonstranti su odgovorili na apel studentskih i učeničkih organizacija i stranaka ljevice radi obilježavanja smrti mladog Aleksisa Grigoropulosa, kojega je mecima 6. decembra 2008. ubio policajac prilikom obilaska četvrti Exarchia, u središtu glavnog grada Grčke što je prošle godine izazvalo najgore nemire u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije