Nastavljaju se izbori za Evropski parllament

Radiosarajevo.ba
Nastavljaju se izbori za Evropski parllament

Četverodnevni izbori za novi saziv Evropskog parlamenta održat će se danas u Italiji, Letoniji, Kipru, Malti i Slovačkoj, dok Česi nastaviti glasanje koje su započeli jučer.

Više od 375 miliona građana s pravom glasa u 27 zemalja članica Evropske unije, zaključno s nedeljom, 7. juna, birat će na pet godina novi saziv Evropskog parlamenta, koji ukupno ima 736 poslanika.

Za razliku od drugih članica EU, gde se izbori održavaju jedan dan, građani Češke i Italije, glasaju dva dana. Česi će glasati i danas, a Italijani i sutra.

Izbori, koji se odvijaju tajnim glasanjem, završeni su prvog dana u Holandiji i Velikoj Britaniji, a jučer u Irskoj. U ostalim državama izbori će biti organizirani u nedjelju, kada će poslanike za EP birati Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija i Švedska.

Po broju stanovnika najveća članica Unije, Nemačka, ima i najviše poslanika u parlamentu - 99, dok Malta ima svega pet poslanika.

Evropski parlament je jedna od tri najznačajnije institucije EU, pored Vijeća EU i Evropske komisije, i njegova uloga je da predstavlja interese građana Unije.

EP se sastaje u Strasbourgu i Bruxellesu. Osnovan je 1952. godine i jedina je evropska institucija čiji se članovi biraju neposredno od 1979. godine.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije