Nastavlja se izraelsko granatiranje Gaze: Gađali džamiju tokom molitve, ubijena i tri Amerikanca

7
Radiosarajevo.ba
Nastavlja se izraelsko granatiranje Gaze: Gađali džamiju tokom molitve, ubijena i tri Amerikanca
Foto: EPA - EFE / Napad na Gazu

Kako javlja BBC, jutro je donijelo nove izraelske raketne udare na Gazu. Odjekuju silovite eksplozije, a iznad zgrada se dižu plamenovi i dim.

Radi se o odgovoru na subotnji upad Hamasovaca, koji su u Izrael ušli upravo iz Pojasa Gaze.

Jutros je u Gazi pogođena i džamija Al Yarmouk dok su na molitvi bili Palestinici. U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 413 Palestinaca.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navedeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od jučer poginulo 413 osoba, uključujući 78 djece i 41 ženu, a 2.300 ljudi je povrijeđeno.

Saopćeno je da su "54 osobe poginule u osam masakara koje je Izrael izvršio nad palestinskim porodicama".

Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je da se više od 20.000 Palestinaca u Gazi sklonilo u škole kojima rukovodi UN.

Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine

Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine

Najmanje tri Amerikanca ubijena su nakon napada u Izraelu u blizini granice s Gazom, navodi se u internom memorandumu američke vlade koji je pregledao CNN.

Ranije u nedjelju, državni sekretar Antony Blinken rekao je za CNN da je SAD primio izvještaje o nestalim i mrtvim Amerikancima, a administracija radi "prekovremeno" na provjeri.

Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatan napad na Izrael nazvan "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Izraelska vojska potom je objavila da je pokrenula napade na Pojas Gaze s desecima ratnih aviona. Borbe su nastavljene i u nedjelju, a Izrael je proglasio ratno stanje. Izraelski mediji objavili su da je do sada u napadima koje je izveo Hamas poginulo 700 Izraelaca, a povrijeđeno 2.150. 

Napad na Gazu
Foto: EPA - EFE: Napad na Gazu

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije