Nasljednica Angele Merkel odustala od kandidiranja na izborima 2021.

Radiosarajevo.ba
Nasljednica Angele Merkel odustala od kandidiranja na izborima 2021.
Foto: EPA-EFE / Annegret Kramp-Karrenbauer

Vođa stranke CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, neće se kandidirati za kancelara na izborima sljedeće godine, izjavio je stranački izvor u ponedjeljak u Berlinu.

Kramp-Karrenbauer iznenadila je u ponedjeljak vodstvo stranke najavom da se neće kandidovati za kancelarku i da će takođe odstupiti sa mjesta šefa stranke. Poslove bi trebala raditi ista osoba, navodi se u saopćenju.

Ona će organizirati proces pronalaska novog kandidata do ljeta, a zatim će odstupiti sa čelne uloge, rekao je stranački izvor i dodao da Merkel želi da Kramp-Karrenbauer ostane njemačka ministrica obrane.

Merkelovu je 57-godišnjakinju odabrala da se kandiduje za svoju nasljednicu na izborima koji će se održati 2021. godine nakon što je izabrana za šefa CDU-a 2018. godine.

Od tada, Karrenbauer se, kao što je opšte poznato, bori kroz niz skandala koji su postavili sumnju u njenu sposobnost da efikasno vodi zemlju.

Nedavno je glasanje u u Turingiji prošle sedmice  pokazalo da CDU i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) zajedno podupiru jednog centrističkog kandidata, što je potez koji se u širokoj javnosti doživljavao kao razbijanje političkog tabua protiv rada s ekstremističkim strankama u Njemačkoj.

Kritikovali su je zbog upravljanja krizom i nesposobnosti da ujedini stranku koja stoji iza nje. Njeni pozivi na nove državne izbore u Turingiji uglavnom su zanemareni.

Turingijska kriza nije direktno utjecala na stabilnost vlade u Berlinu, kaže glavna politička urednica DW-a Michaela Küfner.

"Ali to ponovo potvrđuje da se za kulisima odvija takmičenje za liderstvo. A ključni kandidat za taj posao, Friedrich Merz, samo se prošle sedmice povukao sa svog posla vodeći Black Rock, najveću svjetsku investicijsku kompaniju, kako bi napravio sebe više dostupno. "

Merkelova stranka je u "krizi liderstva", kaže Küfner, i "kako se čini da još jednom nema alternative za samu Angelu Merkel. To je potpuna politička kriza unutar CDU-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije