Naši u Turskoj: Da narod nije izašao na trgove bilo bi drugačije

V.A.Z.
Naši u Turskoj: Da narod nije izašao na trgove bilo bi drugačije
Anadolija / Narod na ulicama Burse
"Ubrzo nakon vijesti o vojnom udaru, sa minareta mogao čuti poziv svima da izađu na ulice i podrže Erdogana. Da se to nije desilo, da nisu svi masovno počeli izlaziti, sve bi bilo drugačije."

Ovako u svojoj izjavi za Radiosarajevo.ba kaže Sarajka koja kao stipendistica turske vlade obavlja doktorski studij u ovoj zemlji.  

"Vijesti koje su se objavjlivale u svijetu prikazivale su mnogo goru situaciju, nego što je to bilo ovdje sinoć, na licu mjesta. Meni je drago da je moja mama koja je u Sarajevu,  zaspala ranije pa nije ni znala šta se dešava, inače bi se veoma zabrinula. Bilo je puno dezinformacija npr. da je Erdogan pobjegao, da traži azil u Italiji, Americi. Čak se i među građanima ovdje odjednom pročulo da je pobjegao. 

Pučisti su znali da prvo treba zauzeti medije, pa su još sinoć, oko 23.00 zauzeli Tursku RTV, Hurijet... i onda su kroz vijesti preuveličavali svoje napredovanje", priča nam naša sugovornica.

Pitamo je kako je ona doživjela početak vojnog udara.

"Vozila sam se tramvajem i odjednom, oko pola jednaest, tramvaji su stali. Nastavili smo  pješice, ali se odjednom pronijela vijest da je u toku vojni udar. Ubrzo zatim, s minareta su se mogli čuti pozivi ljudima da izađu van", kaže naša sugovornica i naglašava:

"Tokom ranijih vojnih udara, a dešavali su se nekoliko puta, ljudi su se plašili da izađu, tako da su  pučisti veoma lako mogli da zauzmu trgove i osvoje vlast. Sada je bilo potpuno drugačije i ja sam zaista zapanjena stepenom jedinstva koji su pokazali građani. Golim rukama išli su na vojnike na mostu. Tu ih je mnogo i poginulo. Priključila im se opozicija, Republikanci. Svi kažu da je narod pobijedio vojnu huntu".

U trenutku kada smo razgovarali, a to je bilo oko 13,30 u subotu, naša sugovornica kaže da je u Istanbulu mirno, da su i turisti već izašli na ulicu i grad ponovo počinje da živi svojom dinamikom.  

"Ovo je bio prelomni trenutak. I sam Erdogan je rekao noćas da će ovaj pokušaj udara ili vratiti Tursku pedeset godina unazad u vrijeme vojnih režima, ili pedeset godina unaprijed, u Novu Tursku", zaključuje Sarajka koja se nalazi u Turskoj na doktorskom studiju, u svojoj izjavi za Radiosarajevo.ba. 

(identitet sugovornice poznat redakciji)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije