NASA će gađati Mjesec u potrazi za vodom

Radiosarajevo.ba
NASA će gađati Mjesec u potrazi za vodom

Nakon 37 godina izbivanja, NASA se vraća na Mjesec eksplozivno. Naime, danas oko 13:30 po lokalnom vremenu specijalnom raketa-projektilom Centaur pogodit će Mjesec i pri tomu izbaciti uvis oko 500 tona materijala. Svega četiri minute kasnije kroz izbačeni materijal proći će letjelica LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) i analizirati ga.

Da doživljaj bude vrhunski, sve će to snimati kamera na LCROSS što će se uživo moći gledati putem interneta. Na kraju će letjelica LCROSS udariti u Mjesec nedaleko od novog kratera kojeg će stvoriti Centaur.

"Sve će to proteći prilično mirno", izjavio je za AP Dan Andrews, projektni menadžer LCROSS-a naglasivši da je cilj ove spektakularne misije tražiti u izbačenom Mjesečevom materijalu tragove vode.

Uz LCROSS, na Mjesec je u junu ove godine lansirana i glavna letjelica LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) koja će godinu dana orbitirati oko Mjeseca na visini od samo 50 km iznad površine. Opremljena kamerom, letjelica LRO pažljivo će snimati površšinu Mjeseca u potrazi za ledom, vodom i mjestima gdje bi u budućnosti mogla biti podignuta stalna ljudska baza.

U julu ove godine proslavili smo 40 godina čovjekova spuštanja na Mjesec. Tokom programa Apollo na Zemljinom je prirodnom satelitu boravilo 17 astronauta. NASA je proteklih godina najavljivala povratak astronauta na Mjesec do 2020. godine. Ipak, zbog financijske krize taj plan neće moći biti ostvaren.
 
jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije