Naredba Putina: Četiri vojna aviona hitno evakuišu oko 200 diplomata iz Sudana zbog oružanog sukoba

1
Radiosarajevo.ba
Naredba Putina: Četiri vojna aviona hitno evakuišu oko 200 diplomata iz Sudana zbog oružanog sukoba
Foto Instagram / Vladimir Putin

Četiri vojno-transportna aviona Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije evakuišu preko 200 ruskih diplomata iz Sudana, gdje su u toku oružani sukobi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je saopštilo ministarstvo, odluku o evakuaciji donio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Ministarstvo odbrane Rusije evakuisalo je iz Sudana službenike ruske diplomatske misije, predstavnike Ministarstva odbrane Rusije i članove njihovih porodica, državljane Rusije, zemalja Zajednice nezavisnih država i niza prijateljskih stranih država koji su zatražili pomoć kako bi se vratili u svoje zemlje", navodi se u saopštenju, prenose ruski mediji.

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Vojnik EUFOR-a poginuo tokom šetnje kod Travnika

Podsjetimo, sukobi u Sudanu eskalirali su 15. aprila sukobom između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku pod komandom Muhameda Hamdana Dagla, u Khartoumu i njegovoj okolici

Najmanje 459 ljudi je poginulo, a 4.072 je ranjeno u višesedmičnim oružanim sukobima u glavnom gradu Sudana Khartoumu, saopćio je sudanski predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije