Naredba o presretanju sjevernokorejske rakete

Radiosarajevo.ba
Naredba o presretanju sjevernokorejske rakete

Japanski ministar odbrane je u petak, 30. marta, naredio raketnim jedinicama da presretnu rakete koje bi Sjeverna Koreja mogla lansirati narednog mjeseca.

Naredba ministra odbrane Naokija Tanaka uslijedila je nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost Japana, prenio je AP. Smatra se da će raketa Unha-3 preletjeti preko zapadnog Japana nakon lansiranja sa sjevernokorejske zapadne obale, što se očekuje između 14. i 16. aprila. Ovaj plan lansiranja je izazvao zabrinutost da bi neuspjeh misije mogao lako ugroziti živote Japanaca.

U saopćenju iz ministarstva odbrane stoji da će Japan poslati razarače opremljene raketnim odbrambenim sistemima na Pacifik i Istočno kinesko more i da će postaviti pokretne raketne lansere na otocima u Okinawi. Jedinice za presretanje raketa će također biti postavljene u Tokiju, iako je prijestolnica na velikoj udaljenosti od očekivane putanje leta.

Seoul je također upozorio da bi mogao srušiti sjevernokorejske rakete ako budu letjele preko južnokorejske teritorije, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije