Napetost pred izbore u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Napetost pred izbore u Afganistanu

Situacija u Afganistanu je pred predsjedničke i provincijalne izbore ovog četvrtka jako napeta.

Stotine stranih radnika napuštaju zemlju, a oni koji ostaju dobili su upozorenja da cijelu sedmicu provedu ili u kućama ili na poslu.

Jedna međunarodna tvrtka koja pruža osiguranje savjetovala je svim svojim klijentima da u svakom trenutku nose pancirne košulje i kacige, te da uvijek uz sebe imaju putovnice, jer se napadi mogu očekivati u svakom trenutku. Opći savjet je da se od utorka pa do nedjelje kretanje ograniči samo na ono neophodno.

U zadnjim su sedmicama brojni talibanski zapovjednici izdali prijetnje smrću protiv svih koji se pojave na biračkim mjestima. Takve su prijetnje posebno opasne u zabačenim ruralnim regijama, u kojima NATO ima slabu kontrolu. Također, u zadnjih nekoliko sedmica talibani su počeli napadati po cijeloj zemlji, tako da zapravo nitko nije siguran.

U subotu su talibani poslali možda najsnažniju poruku s velikim samoubilačkim napadom blizu NATO-ovog sjedišta i američkog veleposlanstva u glavnom gradu Kabulu, u kojemu gotovo pola godine nije bilo tako velikog napada. Sedam Afganistanaca poginulo je, a gotovo 100 drugih je ozlijeđeno u napadu.

Brojne strane ambasade, privatne tvrtke i NGO-ovi zabrinuti su za sigurnost svojih radnika, pa su već počeli s programima evakuacije, što bi se trebalo pojačati u nadolazećim sedmicama.

Samo je američka ambasada najavila kako će redovno nastaviti raditi sa svojih 450 službenika. Amerikanci se očigledno ne žele pokoriti strahu koji su talibani posijali u zemlji.

Iako nijedna ambasada nije naredila evakuaciju svojih državljana, budući da bi to bio jasan znak straha koji bi itekako utjecao na izlaznost na izbore, pronalaze se zaobilazni putevi.

Primjerice, gotovo 200 Nijemaca koji rade na projektima širom Afganistana otići će iz zemlje do izbora. Službeno, Nijemcima će biti dat izbor, ali istodobno im se daje i dobar podstrijek da odu, i to kroz trening programe izvan Afganistana.

U drugim ambasadama, NGO-ovima, međunarodnim i privatnim organizacijama navode kako je gotovo svim zaposlenicima savjetovano da odu na "strateški dopust", a oni koji ostaju bit će gotovo cijelu sedmicu zaključani.

Ovo će biti tek drugi predsjednički izbori u historiji Afganistana, i svakako su vrlo važan dio opće zapadne strategije za tu zemlju. Talibani, koji su nakon smirivanja iračke situacije postali glavni cilj za američku vladu, odgovorili su na vojne akcije pokrenute protiv sebe i sigurno će pokušati spriječiti ljude da izađu na izbore.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije