Napao je morski pas dok je plivala: "Živa sam, ali umalo nisam bila"

0
Radiosarajevo.ba
Napao je morski pas dok je plivala: "Živa sam, ali umalo nisam bila"
Foto Instagram / Ali Turwit na Paraolimpijskim igrama u Parizu

24.maj 2023. godine datum je koji će američka plivačica Ali Truwit zauvijek pamtiti. Taj dan, koji je zamišljen za odmaranje i uživanje, u jednom se trenutku pretvorio u noćnu moru.

Plivajući nedaleko plaže na otočju Turks i Caicos, nesretnu je djevojku napao morski pas ugrizavši je za lijevu nogu. Iako zvuči nevjerojatno, Ali je takva ozlijeđena uspjela otplivati čak 75 metara i pronaći sigurno utočište na brodici.

Mlada Amerikanka hitno je prebačena u bolnicu u Miamiju, gdje je podvrgnuta dvjema operacijama u borbi protiv infekcija. Kasnije je prebačena u New York, gdje joj je na 23. rođendan amputirana noga ispod koljena.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Stop za bivšu snajku

Iako je prošla situaciju i pred svojim očima vidjela prizore iz horora, Ali se nije predala.

"Prošla sam puno crnih dana. Ali živa sam, a umalo nisam bila", rekla je za AP, a prenio je Jutarnji.hr

Na plaži na Jadranu pronašao zanimljiv uređaj: 'Saznao sam da je bio postavljen na ajkuli'

Na plaži na Jadranu pronašao zanimljiv uređaj: 'Saznao sam da je bio postavljen na ajkuli'

Unatoč boli i tuzi s kojom se suočavala, nastavila je gurati naprijed suočavajući se s novom stvarnošću hrabro i odlučno. Odlučila je ne ispitivati uzrok nesreće, već se umjesto toga usredotočila na budućnost i okrenula nekim novim izazovima. A njezin novi izazov bilo je takmičenje na Olimpijskim igrama, kojeg će uskoro i ispuniti.

Samo tri i po mjeseca nakon napada morskog psa, Ali je ponovno obukla kupaći kostim. Dok je uranjala u vodu, traumatična sjećanja počela su blijedjeti, a fizička bol jenjavati. Uz podršku svog trenera Jamieja Baronea i tima stručnjaka, Ali se pripremila za paraolimpijske kvalifikacije, gdje je briljirala na 100 metara slobodno, 400 metara slobodno i 100 metara leđno te osvojila vizu za Pariz.

"Čuti svoje ime u tom timu bio je podsjetnik da sam jača nego što mislim", rekla je Ali.

Bila prva ili zadnja na Olimpijskim igrama, Ali Truwit je istinska pobjednica, jer i sam nastup na tako velikom takmičenju, samo godinu i po dana nakon horora kroz koju je prolazila, itekako je velika stvar vrijedna divljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije