Napadnuti nožem policajci u Njemačkoj, jedan smrtno stradao: Sindikat pozvao na hitnu debatu

2
Radiosarajevo.ba
Napadnuti nožem policajci u Njemačkoj, jedan smrtno stradao: Sindikat pozvao na hitnu debatu
Foto: DPA / Ilustracija/Njemačka policija

Nakon dva napada nožem na policajce, među kojima je jedan ubijen, policijski sindikat je pozvao na debatu o opremi policajaca.

"Ne radi se samo o elektro-šokerima, već posebno o zaštiti policajki i policajaca od napada nožem", rekao je predsednik sindikata Johen Jochen u ponedeljak, 17. juna, za MDR, javni servis centralne Njemačke.

Elektro-šoker je uređaj sa električnim impulsima kojim policijski službenici mogu da odbiju napadače. Sa udaljenosti od dva do pet metara policajac ispaljuje strelice povezane nitima koje izgredniku nanose parališući bol.

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Sutra tužna kolona sanitetskih vozila u čast Aldina Subašića

Kopelke je govorio o porastu broja napada nožem. "Vidimo to u kriminalističkim statistikama, koje se uvek odnose na prethodnu godinu. I doživljavamo to u akcijama. Nož se naročito koristi tokom svakodnevnih zadataka".

"Svako ko nožem napadne druge, mora da očekuje da će biti upotrebljen pištolj i da će uslijediti najteže povrede", rekao je Kopelke.

Policajci su u Wolmirstedtu na istoku Njemačke u petak, 14. juna, upucali Afganistanca (27) pošto je na privatnoj zabavi nožem izbo 23-godišnjaka, onda ranio nekoliko ljudi i na kraju nožem nasrnuo i na policiju.

U Manheimu je 31. maja jedan AFganistanac nožem ranio pet pripadnika pokreta Pax EUropa, koji kritikuje islam, i jednog policijskog službenika. Policajac je kasnije preminuo, piša dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije