Napadač u Orlandu od ranije bio poznat policiji i FBI-ju

Fena
Napadač u Orlandu od ranije bio poznat policiji i FBI-ju
Omar Mateen, koji je u Orlandu u napadu u noćnom gej klubu ubio najmanje 50 ljudi, zakleo se na vjernost Islamskoj državi prije masakra - potvrdio je danas američki Federalni istražni biro (FBI).

Specijalni agent FBI Ronald Hooper je rekao da je ubica ranije bio pod istragom zbog veza s jednim američkim bombašem samoubicom, ali da tokom te istrage nije ništa nađeno protiv 29-godišnjeg Mateena, prenosi AFP.

Hooper je naveo da je Mateen američki državljanin i da u vrijeme napada nije bio praćen.

Prema njegovim riječima, Mateen je minule sedmice kupio najmanje dva komada oružja, prenio je AP.

Pozvao je 911 i taj poziv je postao dio federalne istrage, kazao je Hooper, dodajući da je tokom tog poziva spominjana Islamska država. 

Hooper je rekao da je Mateen 2013. godine pred kolegama iznosio "zapaljive komentare", kao i da je dva puta bio saslušavan.
Godine 2014. utvrđeno je da je imao veze s jednim američkim bombašom samoubicom, ali da su oni bili minimalni i nisu u to vrijeme predstavljali prijetnju, prenosi Tanjug.

U Orlandu je uvedeno vanredno stanje poslije napada na noćni gej klub u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 povrijeđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije