Nakon zemljotresa: Na hiljade građana noć provele pod otvorenim nebom

Anadolija
Nakon zemljotresa: Na hiljade građana noć provele pod otvorenim nebom
Twitter / Katedrala Svetog Benedikta
Na hiljade Italijana noć su provele pod otvorenim nebom, u šatorima i automobilima, nakon zemljotresa jačine 6,5 stepeni Richtera koji je jučer pogodio Apeninski poluotok.

Jučerašnji zemljotres, najsnažniji u proteklih deset godina, nije odnio ljudske žrtve, ali je načinio ogromnu materijalnu štetu.

Najteže je pogođen italijanski drevni grad Norcija u regiji Perugia, gdje se urušila jedna od najpoznatijih građevina tog mjesta, Katedrala svetog Benedikta sagrađena u 14. stoljeću. U zemljotresu je oštećena i srednjovjekovna Crkva svete Marije. 

Nekoliko objekata srušeno je i u gradovima Castelsantangelo, Preci, Ussita i Arquata. Tamošnji gradonačelnici tvrde kako su stanovnici u strahu i da ne ulaze u svoje domove. 

Potres se osjetio i u Rimu gdje su vlasti zatvorile metro dok se čeka stručno mišljenje o postojanju eventualnih sigurnosnih rizika.

Prije dva mjeseca na istom području potres je sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi, pretežno u gradiću Amatrice.

Italija je geografski smještena na izuzetno trusnom području je se prostire na više tektonskih ploča. Apeninski poluotok je evropski region koji je seizmički najaktivniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije