... / Nakon tvrdnji da je Turska srušila armenski borbeni avion, Ankara negirala navode

29. 09. 2020. u 18:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Armensko ministarstvo obrane objavilo je danas da je turski borbeni avion F-16 navodno srušio armenski borbeni avion SU-25. Avion je, tvrde, srušen u armenskom zračnom prostoru.

"Danas, od 10:30, borbeni avioni F-16 turske avijacije poletjeli su iz zračne luke Gyanja u Azerbejdžanu i osiguravali su azerbejdžanske avione SU-25 i bombardere Bayraktare UAV turske proizvodnje iz azerbejdžanske zračne luke Dalyar u armenskim naseljima i Kopnene divizije oružanih snaga smještene u regijama Vardenis, Mets Masrik i Sotk u regiji Vardenis u Armeniji.

U to vrijeme naše zrakoplovstvo pružalo je zračnu podršku jedinicama protuzračne odbrane armenskih oružanih snaga. Tokom svoje misije i zračnih borbi, borbeni avion turskog zrakoplovstva F-16 oborio je mlaznjak SU-25 armenskog vazduhoplovstva u armenskom zračnom prostoru", navode iz Ministarstva odbrane Armenije.

Armensko ministarstvo odbrane tvrdi da je turski avion ušao 60 km duboko na teritoriju Armenije.

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azarbejdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana negirao je Jerevanovu tvrdnju. Predsjednik Ureda za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turske Fahrettin Altun, izjavio je;

"Tvrdnja da je Turska oborila armenski borbeni avion apsolutno je neistinita. Armenija bi se trebala povući sa teritorija pod svojom okupacijom, umjesto da pribjegava jeftinim propagandnim trikovima", naveo je Altun.

Azerbejdžansko ministarstvo obrane također je poreklo da je turski mlaz F-16 oborio armenski ratni avion.

Borbe između Armenije i Azerbejdžana izbile su u nedjelju, nakon što su Azerbejdžanci i armenski vojnici izmijenili vatru. Regija Nagorno-Karabah međunarodno je priznata kao dio Azerbejdžana, ali je naseljena etničkim Armencima. Baku smatra da je enklavu nezakonito zauzeo Jerevan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA