Nakon teških sukoba postignut dogovor o primirju u Gazi

Fena
Nakon teških sukoba postignut dogovor o primirju u Gazi
Foto: Fena / Gaza

Palestiniska militantna grupa Islamski džihad saopćila je da se suzdržava od otvaranja vatre iz pojasa Gaze u četvrtak nakon što je Izrael pristao na primirje dogovoreno uz egipatsko posredovanje, ublažavajući najteže sukobe u Pojasu Gaze u posljednjim mjesecima.

Primirje je proglašeno u 00.30 sati po srednjoevropskom vremenu, saopćio je glasnogovornika grupe Musab Al-Braim, a što je otprilike 48 sati otkako je Izrael izazvao novi krug nasilja ubistvom vodećeg zapovjednika Islamskog džihada u zračnom udaru, nazivajući ga trenutnom prijetnjom po izraelsku sigurnost.

Ukupno 34 Palestinaca, od kojih su polovina civili, ubijeno je, dok su na stotine raketa koje su ispalili militanti paralizirale život u južnom Izraelu. Hamas, vodeća palestinska grupa u Gazi, nije učestvovao u posljednjem valu sukoba.

Al-Braim je kazao da je Izrael prihvatio zahtjev Islamskog džihada da prekine s ciljanim ubistvima njegovih čelnika i s vatrom po palestinskim demonstrantima koji izvode protestne marševe na granici Pojasa Gaze i Izraela.

"Primirje pod egipatskim sponzorstvom stupilo je na snagu nakon što su okupatoru (Izraelu) podnijeti uslovi Islamskog džihada u ime palestinskih grupa otpora", kazao je Al-Braim.

Izrael je, međutim, saopćio da će poštovati jednostavniji princip quid pro quo ukoliko palestinski militanti prvi počnu da se suzdržavaju od napada.

"Na zatišje ćemo odgovoriti zatišjem ", izjavio je ministar vanjskih poslova Israel Katz za Vojni radio, negirajući da je bilo izmjena u široj sigurnosnoj politici.

Izraelska ciljana ubistva "neće prestati", a politika otvaranja vatre na granici s Gazom neće se mijenjati, kazao je Katz, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije