Nakon sukoba: Španija poziva na priznanje Palestine

0
Radiosarajevo.ba
Nakon sukoba: Španija poziva na priznanje Palestine
Foto: EPA-EFE / Spanija poziva na priznanje Palestine

Španija je nakon dogovorenog primirja u Pojasu Gaze pozvala svijet na priznanje Palestine u sklopu UN-ove inicijative o uspostavi dviju država, no nije navela kada bi to sama mogla učiniti.

UN je kao trajno rješenje bliskoistočnog sukoba inicirao takozvano "rješenje dviju država", Izraela i Palestine u granicama iz 1967, no Izrael to odbija i nastavlja gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, piše Hina.

"U trenutku kada se navršava 30 godina od konferencije u Madridu kojom je počeo mirovni proces na Bliskom istoku, ova nova epizoda nasilja ponovno je pokazala da jedino političko rješenje temeljeno na dvjema državama, Izraelu i Palestini, može doprinijeti završetku cikličkog nasilja i gubitku ljudskih života", priopćilo je špansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rješenje o dvije države koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti donijelo bi stabilnost u regiji", dodalo je.

Španski premijer Pedro Sanchez je 2015., kada nije bio na toj dužnosti, najavio da će priznati Palestinu kada dođe na vlast. No otkad je postao premijer u ljeto 2019. to još nije učinio.

Lijevi Unidas Podemos, manjinski partner u Sánchezovoj socijalističkoj vladi, insistira na priznanju Palestine.

Palestinsku nezavisnost je dosad priznalo osam članica EU - Švedska, Bugarska, Cipar, Slovačka, Mađarska, Malta, Poljska i Rumunija.

Uz posredovanje Egipta dogovoreno je primirje u Pojasu Gaze, nakon najžešćih sukoba u posljednjih nekoliko decenija. Zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli su da su u izraelskim zračnim udarima ubijena 232 Palestinca, uključujući 65 djece, a više od 1900 ljudi je ranjeno.

Izraelske vlasti izvijestile su o 12 poginulih i stotinama ozlijeđenih u Izraelu u raketnim napadima palestinskih militanata koji su izazvali veliku paniku u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije