Nakon smrtonosnih poplava u Pakistanu nastalo jezero široko 100 kilometara

0
Hina
Nakon smrtonosnih poplava u Pakistanu nastalo jezero široko 100 kilometara
Foto: NASA / NASA napravila snimak

Nove satelitske snimke pokazuju nevjerojatne razmjere rekordnih poplava u Pakistanu, nakon kojih je poplavljena rijeka Ind pretvorila dio pokrajine Sind u 100 kilometara široko jezero.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda kazali su da je "monsun na steroidima" donio najveće kiše u historiji i poplave u kojima su od sredine juna poginule 1.162 osobe.

Novi snimci, koje je 28. augusta snimio NASA-in satelitski senzor MODIS, pokazuju kako je kombinacija jakih kiša i izlijevanja rijeke Ind poplavila veći dio južne pokrajine Sind.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

U Pakistanu se nastavlja evakuacija zbog poplava

U Pakistanu se nastavlja evakuacija zbog poplava

U središtu slike veliko tamnoplavo područje prikazuje Ind koji se izlijeva i poplavljuje područje široko oko 100 kilometara, pri čemu su nekadašnja poljoprivredna zemljišta postala ogromno jezero, piše CNN.

Prema Pakistanskom meteorološkom uredu, ovogodišnji monsun je najkišovitiji u historiji mjerenja, koje je započelo 1961. U pokrajinama Sind i Beludžistan bilo je 500 posto više padavina nego što je prosječno za to doba godine. Poplave su progutale cijela sela i obradiva zemljišta, srušile zgrade i uništile usjeve, pogodivši živote 33 miliona ljudi.

Vojni helikopteri skupljali su zaglavljene porodice i spuštali pakete u nepristupačna područja.

"Jedna trećina zemlje je doslovno pod vodom", rekla je prije dva dana ministrica za klimatske promjene Sherry Rehman, opisujući opseg nepogode kao nikad viđenu katastrofu.

Rekla je da se voda neće povući uskoro. Najmanje 380 djece je među umrlima, rekao je novinarima premijer Shehbaz Sharif tijekom brifinga u svom uredu u Islamabadu.

"Pakistan je preplavljen patnjom", rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, dok je UN uputio apel za 160 miliona dolara pomoći ovoj južnoazijskoj zemlji.

"Pakistanci se suočavaju s monsunom na steroidima, nemilosrdnim utjecajem epohalnih razina kiša i poplava", dodao je Guterres.

Gotovo 300 zaglavljenih ljudi, uključujući i turiste, prekjučer je prebačeno helikopterom u sjeverni Pakistan, saopćila je državna agencija za upravljanje katastrofama, dok je 50.000 ljudi premješteno u dva vladina skloništa na sjeverozapadu.

"Život je ovdje bolan", rekao je 63-godišnji Hussein Sadiq, koji se nalazio u jednom od skloništa sa svojim roditeljima i petero djece, dodavši da je njegova porodica izgubila sve. Hussein je rekao da je medicinska pomoć bila nedostatna i da su dijareja i groznica učestale u skloništu.

SAD će poslati 30 miliona dolara pomoći Pakistanu kao odgovor na poplave preko USAID-a, rekla je američka ambsada u Islamabadu, dodavši da je zemlja duboko rastužena zbog razornog gubitka života, sredstava za život i domova širom Pakistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije