Nakon osude dvojice Bosanaca: Desničarska AfD traži "osiguranje" granica Njemačke

J. M.
Nakon osude dvojice Bosanaca: Desničarska AfD traži "osiguranje" granica Njemačke

Desničarska partija AfD (Alternativa za Njemačku), koja je sve jača u pokrajini Saksoniji, izdala je saopćenje u kojem poziva savezne i pokrajinske vlasti da "konačno efikasno osiguraju nacionalne vanjske granice". 

Saopćenje motivirano je osudom dvojice Bosanaca zbog krijumčarenja oružja: U Mercedesu ML 320 bh. tablica, parkiranom u centru Dresdena otkrivene su četiri jurišne puške, 95 ručnih bombi i osam pištolja.

Uzbuna u Dresdenu: Kako je u Mercedesu bh. tablica otkriveno 17 ručnih bombi

Jedan od državljana BiH (28) je prije nekoliko dana osuđen na 3 godine, drugi (17) na 8 mjeseci maloljetničkog zatvora.

Obojica su tokom istrage priznali da su imali kontakt sa teroristima koji su ubili 130 ljudi u napadu na noćni klub Bataclan u Parizu, da kasnije, zbog istog zločina, u Saksoniji uhapšena još jedna osoba iz BiH.

Novinar Deutsche Wellea tačno otkrio zbog čega je uhapšen Bosanac u Njemačkoj

"Dvojica kriminalaca uhvaćena su samo zato što su bili toliko glupi da su ostavili auto na vidnom mjestu na Centralnoj stanici Dresdena, u zoni zabranjenoj za parkiranje. To oružje bilo je namijenjeno Belgiji, vjerovatno za sljedeći napad, a ne za ukrašavanje dnevne sobe", rekao je Sebastian Wippel, član parlamentarne grupe AfD-a u parlamentu Saksonije.

Dodao je  kako je "šokantno" da je Bosanac koji je stajao u pozadini terorističkog napada u Parizu uhapšen u Saksoniji. 

"Odakle je došao, šta radi ovdje i šta namjerava? Državna i savezna vlada ignoriraju zahtjeve AfD-a. Granice u Saksoniji i cijeloj Njemačkoj ostaju otvorene poput vrata ambara za prolazak kriminalaca, terorista i ilegalnih migranata", rekao je Wippel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije